Ugrás a tartalomra

Maradékon járt a tartományi oktatásügyi titkár

Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár a szerémségi Maradékon meglátogatta a helyi általános iskolát, majd a maradéki református egyházvezetővel tárgyalt.     

Maradék Vajdaságban, a Szerémségi körzetben, a Tarcal-hegység lankáin található. Itt van a szerémségi magyar szórványtelepülések közül az egyik legnagyobb magyar közösség.

A valamivel több mint 2000 lakos körülbelül egynegyede magyar. A településen jelenleg 191 általános iskolás diák van. Közülük 73-an magyar nemzetiségűek. A XX. század hetvenes éveiben megszűnt a magyar nyelvű oktatás, azóta a falu diákjai csak a fakultatív anyanyelv-ápolási órák keretein belül tanulják anyanyelvüket.

Nyilas Mihály, tartományi oktatásügyi titkár: „Ha már nincs magyar osztály, akkor a magyar nyelvű anyanyelvápolás mindenképp egy olyan megoldás, amely segít megőrizni a magyar identitást, segít abban, hogy a kisdiákok őrizzék, sokan megtanulják a nyelvet.”

A látogatás során az oktatásügyi titkár találkozott a helybeli református egyház vezetőivel is. A magyar nyelv ápolásában a református egyháznak továbbra is fontos szerepe van. Halász Dániel, lelkipásztor: „A református egyház keretén belül egy óvodát is létrehoztunk, magyar nyelvű óvodát.

Beszélgettünk, hogyan lehetne a magyar oktatást folytatni, összeszedni azt a kevés gyereket, aki még itt van, és a szülőket meggyőzni.”

A katolikus vallásúak esetében a helyzet sokkal súlyosabb. A 20. században a településen betiltották a magyar nyelvű misézést. A magyar hívek horvát nyelven hallgatja a szentmisét, ugyanis papjuk nem tud magyarul. Ennek ellenére a faluban élő magyarok a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében igyekeznek saját kultúrájukat és hagyományaikat együtt ápolni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír