Ugrás a tartalomra

Mára hívta össze a házelnök a rendkívüli ülést

Megkezdődött a szerb köztársasági parlament rendkívüli ülése, amelyen a minisztériumokról szóló törvénymódosítást vitatják meg a képviselők. Az ülésen ez az egy napirendi pont szerepel. A várakozások szerint a képviselők hétfőn szavaznak a jogszabályról.  

A szerb kormánynak eddig 16 minisztériuma és három tárca nélküli minisztere volt. A változások után várhatóan 18 minisztériuma lesz és két tárca nélküli minisztere. A javaslat szerint létrehoznának két új minisztériumot, az ökológiával és az európai integrációval foglalkozót.

Az indoklás szerint a környezetvédelmi minisztérium célja az lenne, hogy javítsa a lakosok életkörülményeit, egészségügyi állapotukat, ugyanakkor Szerbiának teljesítenie kell számos fontos és összetett követelést ebben a témakörben az EU felé vezető úton.

Mivel a környezetvédelemmel eddig a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium foglalkozott, ezután változna a feladatköre, a nevét pedig Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Minisztériumra módosítanák.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, a decentralizáció nélkülözhetetlen a hatékony munkához.

A változtatások után megszűnne az Európai Integrációs Iroda, a feladatát az Európai Integrációs Minisztérium venné át. Ennek létrehozására azért lenne szükség, mert egyre több közvetlen kommunikációra van szükség az uniós intézményekkel.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokratikus Cselekvés Pártja úgy véli, hogy a különálló Európai Integrációs Minisztérium létrehozása a garancia arra, hogy folytatódik az új kormány esetében is az a politika, amely folyamatosságot mutat a nemzeti közösségek erősödésében, fejlődésében, védelmében és a jogainak ismertetésében. Ez különösen a 23. tárgyalási fejezet elsődleges feladatainak, programjainak és tevékenységeinek megvalósításából látszik.”

Részben módosulna a Gazdasági Minisztérium hatásköre is. Bizonyos jogi aktusokat ezentúl a bányászati minisztérium végezne helyette, ugyanakkor a turisztikai minisztérium egyes feladatköreit a gazdasági tárca kapná meg.

Ana Brnabić kormányalakító a jövő héten ismerteti programját és kabinetjének tagjait, a parlament pedig péntekig meg kell, hogy válassza az új kormányt, ellenkező esetben előrehozott választást kell kiírni az országban.

Erre azonban nem kell számítani, a bejelentések szerint az új kormányfőt és kabinetjét a 250 tagú képviselőház legalább 156 tagja támogatja majd.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír