Ugrás a tartalomra

Már csak három nap van a szavazatok leadására

Már csak három nap van a szavazatok leadására a magyarországi országgyűlési választáson, és aki eddig még nem adta le voksát, minél hamarabb tegye meg valamelyik külképviseleten.

Ezt hangsúlyozta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és köztársasági parlamenti képviselője csütörtök este Belgrádban. A VMSZ lakossági fórumán az országgyűlési választások jelentősége mellett a vajdasági gazdaságélénkítési programról, valamint a magyar kormány családtámogatási intézkedéseiről is szó volt.

A Vajdasági Magyar Szövetség intenzív kampányának köszönhetően az utóbbi hónapokban megduplázódott a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett vajdaságiak száma – emelte ki Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a belgrádi lakossági fórumon. Hozzátette: több panasz is érkezett, amiért nem jött meg a választási levélcsomag egy-egy regisztrált szavazóhoz, de a legtöbb esetben csupán arról volt szó, hogy a regisztrációkor a leendő szavazó nem az otthoni lakcímére kérte a levélcsomagot, hanem valamelyik külképviseletre, a leggyakrabban Magyarország szabadkai főkonzulátusára, és ott vehette át.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Azért fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a választásokon, több mint 90 százalékban, mert így, ennyi regisztrált vajdasági magyar szavazóval mi önállóan dönthetünk egy mandátum sorsáról, valamint a határon túli magyarok, tehát az erdélyiekkel és másokkal együtt akár három mandátum sorsáról is.”

Belgrádban és környékén is számos kettős állampolgár él, őket is szavazásra buzdította a VMSZ. Nebojša Marjanović, a párt belgrádi városi szervezetének elnöke kiemelte: növekszik a kettős állampolgárok száma Belgrádban.

Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Belgrádban nagyon sok kettős állampolgár van, tehát olyan személy, akinek szerb és magyar állampolgársága is van. Nem ismerjük a pontos számukat, de feltételezzük, hogy mindannyian értik, és az utóbbi időszak tapasztalatai alapján sokan komolyan vették a magyarországi választás tétjét, és mi arra szólítjuk fel őket, hogy voksoljanak.”

A külhoni magyarok először a 2014-es magyar országgyűlési választáson voksolhattak, azóta pedig megduplázódott a regisztrált szavazók száma a Kárpát-medencében. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett szerbiai állampolgárok száma már meghaladta az 53 ezret, a beadott kérelmek száma pedig a 61 ezret.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír