Ugrás a tartalomra

Május 19-én lesz a VI. Vajdasági Vágta

Május 19-én a Topolya mellett található zobnaticai lóversenypályán tartják meg a VI. Vajdasági Vágtát, mely ezúttal is a szeptemberben Budapesten, a Hősök terén esedékes Nemzeti Vágta előfutama lesz egyben. A vágta első három helyezettje képviseli majd Vajdaságot szeptemberben a Hősök terén, a Nemzeti Vágtán. Erről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

A Vajdasági Vágta, mint a Nemzeti Vágta hazai előfutama hagyományteremtő rendezvénnyé vált egy olyan vidéken, ahol a lótenyésztés, a lóversenyzés néhány évszázada összeforr az itt élők történelmével.

Kislinder Gábor, Topolya községi elnöke a Jadran Hotelben megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vágta a kezdetektől nagyon népszerű családi jellegű rendezvénynek számít.

Kevés ilyen tömeges közösségépítő rendezvény van a tágabb régióban is, Topolya pedig idén is jó házigazda szeretne lenni.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója a szervezők nevében elmondta, hogy idén a zobnaticai idegenforgalmi komplexum képviselőjével rekordidő alatt tudtak megegyezni a szerződés feltételeit illetően. A vágtán az előfutamok és a döntő mellett néptánc-produkciókat és lovas programokat is láthat majd a várhatóan idén is népes közönség.

Megrendezik a Zobnaticai Vágta elnevezésű futamot is, melynek győztese Szerbiát képviselheti majd a budapesti Nemzeti Vágta keretében már hagyományosnak számító nemzetközi vágtán.

Idén is lesz Kishuszár Vágta, a 10–16 éves fiatal lovasok versenye, akik maximum 138 centiméter marmagasságú lovakon versenyezhetnek. Közülük is a leggyorsabb szerez jogot arra, hogy rajthoz álljon lovával a budapesti Kishuszár Vágta döntőjében a Hősök terén szeptemberben.

A zobnaticai turisztikai központ ezúttal is finom ételeket és italokat kínál majd a nézőknek kedvezményes árakon, a szervezők pedig emellett idén is kialakítják majd a helyszínen a hagyományos mesterségek utcáját, ahol a kézművesek mutatkozhatnak be és egyben eladásra is kínálják majd termékeiket.

Zobnatica kiváló helyszín, hiszen itt már az 1700-as években is népszerű volt a lótenyésztés.

Tavaly már az egyik vajdasági lovas ott volt a döntőben és bízhatunk abban, hogy egyszer majd a futamnak lesz vajdasági bajnoka is. Eddig már mintegy húsz lovas jelezte is részvételi szándékát, négyen pedig a Kishuszár Vágtára neveztek, de további nevezőkre is számítanak.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Pál Károly és Illés Ferenc a szervezőbizottság részéről, Novak Bojanić, a zobnaticai turisztikai központ menedzsere és Mirić Námesztovszki Kornélia, aki a vágta kísérőrendezvényeként esedékes kézműves vásárnak és régi mesterségek utcájának a koordinátora.

Elhangzott, hogy Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke ezúttal is a fővédnöke az eseménynek.

A rendezvény fő szervezői a Vajdasági Magyar Szövetség, a budapesti Lovas Show Kft. és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, támogatója pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír