Ugrás a tartalomra

A magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Horgoson

Az esemény koszorúzással kezdődött. A település egyben falunapot is ünnepelt.

Horgoson ma emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A magyar himnusz hangjaival kezdődött az ünnepi műsor. Megkoszorúzták a Kossuth Lajos emléktáblát.A hősökre való emlékezés szavalattal és az akkori események felelevenítéssel folytatódott. Az emléktáblára a szabadkai magyar főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, a Horgos Helyi Közösség, illetve testvértelepüléseinek képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

Vass Zoltán történész a 170 évvel ezelőtti eseményeket a modern magyar nemzet megszületésének nevezte. „Egyértelműen egy nagyon fontos sarkalatos pontja a nemzeti történelmünknek, hiszen a forradalom előtt, egy egészen más, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy egy nap alatt megváltozott annak a fogalma, hogy ki a magyar nemzet tagja. Míg korábban ez a nemességhez kötődött, addig a forradalom vívmányainak köszönhetően ez egyfajta nyelvi kulturális közösséget jelent és mindenki beletartozhat, aki úgy érzi, hogy itt helye van.”

Ezután megkoszorúzták a Horgost megalapító Kárász-család kriptáját. Az 1848/49-es magyar szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége, a horgosi Kárász Benjamin volt. Az 1848/49-es események komoly tanulsággal bírnak a mai kor embere számára - mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. „A mai időszakra rávetítve az a bátorság, összefogás és hazaszeretet, ami akkoriban lángra kapott és tombolt az emberekben az kellene most is, hogy egy kicsit fellángoljon. Igaz, hogy nem szabadságharctól és szerencsére nem háborúról beszélünk, azonban az elvándorlás és egyáltalán azok az események, amik az elmúlt években nyomasztották, vagy nyomasztják a vajdasági magyarságot, úgy gondolom, hogy itt lehetne egy párhuzamot vonni.”

Horgoson a március 15-i forradalom mellett egyúttal falunapi ünnepséget is tartottak, hiszen a települést 1771. március 11-alapították. Sors Róbert, elnök, Horgos Helyi Közösség: „Március 15-e közelsége miatt ezt a két ünnepet összekötöttük már az elmúlt pár évben is, és együtt ünnepeljük a falu napját és a magyar forradalom kitörésének ünnepét is. Ennek kapcsán, ebből az alkalomból két emlékhelyen koszorúztunk.”

A koszorúzásokat követően a horgosi Kultúrotthonban ünnepi műsorral várták az érdeklődőket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír