Ugrás a tartalomra

Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja

98 éve, azaz 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot. A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította ezt a napot a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Az emléknap alkalmából Magyarország-szerte és határon túl is megemlékezéseket tartottak. Vajdaságban a központi megemlékezést immár hagyományosan Királyhalmon rendezték meg, délután 4 órától.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett első vajdasági központi megemlékezést 2012-ben rendezték meg a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertjében. Akkor ültették el a nemzet almafáját. Azóta hat év telt el, a fa termőre fordult, most is tele van apró almákkal.

A nemzet almafája a közös múltat, a közös gyökereket és a közös jövőt jelképezi. Dudás Károly, tanácselnök, VMSZ: „A Kárpát-medence hat különböző régiójában ebben az időbe, majd amikor megkondulnak a harangok, akkor arra emlékezünk, a legfontosabbra, hogy hogyan tudtunk mi az elmúlt 98 évben hátrányból, mégpedig a legnagyobb hátrányból, a nemzeti tragédiánkból hogyan tudtunk előny kovácsolni és megmaradni.” A Vajdasági Magyar Szövetség vajdasági központi megemlékezése szentmisével kezdődött, amit Koncz István atya celebrált.A királyhalmiak azt mondják, amikor meghallják a Himnuszt, akkor könnybe szökik a szemük.

Szűcs Teréz, Királyhalom: „Nagyon jó érzés, mert tudjuk is, és énekeljük is, elég sűrűn, és szeretjük is.”

A templom kertjében elültetett almafa gyökere a magyarság összetartozásának a szimbóluma, a fán lévő termés pedig a nemzet megújulásának a jelképe.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Azt hiszem, hogy a magyar nemzetnek és a mai összetartozás ünnepnek erről kellene, hogy szóljon, hiszen a gyásznapból úgy tudunk gyászünnepet, de ugyanakkor jövőt építő, közösségépítő napot is tartani, ahol a magyarság, a világmagyarság fájdalmából új erőt merítünk, az új erő pedig arról szól, hogy nemzetben, együtt gondolkodva olyan új jövő akarunk építeni, amelyben azt tudjuk kimondani, hogy van magyar igazság és lesz magyar igazság.”

Nem a múltról, hanem a jelenről és a jövőről szól ez a nap. Az egy nemzethez tartozás kell, hogy a jövőképe legyen, az anyaországi és a határon túli magyarságnak egyaránt.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Részben a múltról beszélünk, de elsősorban a jelenről és a jövőről. Másrészről pedig az utóbbi évek azt bizonyították, hogy akkor van igazán esélyünk a megerősödéshez, hogy ha egy nemzetben gondolkodunk és egy nemzetben cselekszünk.”

A királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola és a helyi Művelődési Egyesület közös ünnepi műsort adott.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Vajdaság minden szegletéből jöttek a királyhalmi megemlékezésre vendégek. Mindazok, akiknek fontos az összetartozás érzése és az összefogás. A megemlékezés végén megöntözték a nemzet almafáját.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír