Ugrás a tartalomra

Lesz helyi járulék

Kishegyes községben lezárult a helyi járulék bevezetéséről szóló népszavazás – Mind a kishegyesi, mind a bácsfeketehegyi tanácselnök sikeresnek ítélte a szavazást – Mi fog megvalósulni az új helyi járulékból? – A tanácselnökök beszámolói

Vasárnap este 19 órakor Kishegyes község mindhárom településén, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen véget ért a szavazás a helyi járulék újbóli bevezetéséről. A polgárok mindhárom településen elegendő számban járultak az urnák elé, és döntő többségük a járulék bevezetése mellett szavazott. Ez azt jelenti, hogy a község mindhárom településén lesz helyi járulék az elkövetkező 10 évben. A népszavazásról és annak eredményéről először Szűgyi Istvánt, a kishegyesi helyi közösség tanácsának az elnökét kérdeztük.

– Kishegyes településen 4407 szavazópolgár van bejegyezve, ebből 2669-en adták le a szavazatukat, a leadott szavazólapokból mindössze 4 volt érvénytelen. A szavazók közül 2327-en az igent karikázták be, ez a szavazói nyilvántartás szerint 52,8 százalékot jelent. 348 nem szavazat volt, ami 7,89 százalékot tesz ki. A referendum sikerességéhez 50 százalék plusz egy szavazat kellett, vagyis a kishegyesiek megszavazták a helyi járulékot. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik részt vettek ezen a véleménynyilvánításon, és a szavazatukat adták, legyen az igen vagy nem – mondta el Szűgyi.

A szavazás eredményeként Kishegyesen 2025-ig ismét lesz helyi járulék. Éves szinten kb. 12 millió dinár fog befolyni ezen a címen, tudtuk meg a tanácselnöktől. Ebből a pénzből olyan ütemben szeretnék folytatni a munkát, ahogy az az elmúlt 10 évben is zajlott. Továbbra is dolgozni fognak az utak karbantartásán, emellett szeretnének új utcákat kiaszfaltozni.

A helyi járulékból ez nem lehetséges, de a tervrajzok elkészítését ebből fedezik, ami ugyancsak nem kis pénz, hangsúlyozta Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy kisebb utcák kétsávos kibetonozását a járulékból is meg tudják oldani. A második legfontosabb dolog, amelyet a helyi járulékból fedeznek, a közvilágítás karbantartása. Ez ugyancsak nagy összeget emészt fel, tavaly január óta ugyanis a helyi közösségek fizetik a villanyszámlát és az égők cseréjét is, számolt be a tanácselnök.

Az elkövetkező 10 év tervei között szerepel 2 új ökokút építése, a kultúrotthon, a parkok és a közterületek folyamatos karbantartása. Emellett szeretnék felújítani a szövetkezeti otthont is, és folyamatosan dolgoznak majd az életminőség javításán, mondta el Szűgyi.

HELYI JÁRULÉK BÁCSFEKETEHEGYEN IS

A bácsfeketehegyi polgárok ugyancsak megszavazták a helyi járulékot az elkövetkező 10 évre. Szűgyi Istvánhoz hasonlóan Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke is elégedett a szavazással.

– Bácsfeketehegyen összesen 3425 polgár rendelkezik szavazati joggal. Ebből 2210-en mentek ki szavazni. 1815-en szavaztak igennel és 382-en nemmel. A többiek valami miatt nem vettek részt a szavazáson. Azt tudjuk, hogy nagyjából hatszázvalahány ember nem él Bácsfeketehegyen, mert valahol máshol dolgozik.

A népszavazás sikeres volt, és azt mondhatom, hogy egészen korrekt eredmény született. A helyi járulékra szükség van az igényeink kielégítésére, és ezt az összeget itt, Bácsfeketehegyen fogjuk elkölteni, az itteni emberek igényeire – részletezte Bojtos.

A helyi járulékot a többi között a nyugdíjasok, a kultúra és a sport támogatására fogják fordítani. Karbantartják majd a vízvezeték-hálózatot, az utakat, kaszálni fogják a füvet, számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy olyan dolgokat is elvégeznek, ami nem kifizetődő, de igény van rá. Ilyen pl. a szemétszállítás.

A falu az olyan, mint a lakás, az látszik inkább, ha nincs elvégezve a munka – fogalmazott Bojtos.

A helyi járulékot fel fogják használni különböző pályázatoknál önrészként is, mivel önrész nélkül nem lehet pályázni. A helyi közösségnek vannak olyan projektumai, amelyek készen állnak, csak a kellő pályázatot várják, árulta el a tanácselnök. Ilyen a falu központjának rendezése és vízvezeték-hálózat cseréje.

Ezek igen drága beruházások, ezért részekben is meg tudják valósítani őket, pályázattól függően.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír