Ugrás a tartalomra

Legkésőbb 2023 végére el kell készülnie a Budapest-Belgrád gyorsvasútnak

Legkésőbb 2023 végére el kell készülnie a Budapest-Belgrád gyorsvasúti vonalnak - mondta a Pekingben tartózkodó Szijjártó Péter. A magyar-szerb-kínai munkacsoport ülésén Kern Imre is részt vett.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Budapest-Belgrád vasútvonal háromoldalú projektjéről először a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottság alelnökével, Ning Csi-csövel tárgyalt egy kétoldalú megbeszélésen.

Ezután volt a háromoldalú magyar-szerb-kínai kormányközi munkacsoport hetedik ülése, amelyen részt vett Kern Imre, Szerbia építésügyi, közlekedési és infrastruktúra fejlesztési államtitkára.

Szijjártó Péter kifejtette: Kína nagymértékben növelni szeretné az Európába történő áruszállítást. Amennyiben a Budapest-Belgrád gyorsvasúti vonalat megépítik, ez lesz a leggyorsabb szállítási útvonal Görögországból Európa belsejébe.

A projekt munkahely-teremtési, logisztikai és pénzügyi szempontból is nagy előnyöket jelent Magyarország és Szerbia számára.

A magyarországi szakaszról szólva Szijjártó elmondta: az építkezésről szóló tenderre két konzorcium nyújtott be érvényes jelentkezést, mindkettő magyar és kínai vállalatokból áll.

Ezeknek július végéig kell beadniuk a műszaki ajánlatot, ezt követően szeptemberben lesznek a műszaki és pénzügyi tárgyalások a két ajánlattevővel, majd november végéig, de legrosszabb esetben az idei év végéig, a győztes ajánlatevővel aláírják a szerződést.

Ezt követően legfeljebb két évet tehet ki a tervezési és engedélyeztetési folyamat, a kivitelezésnek pedig két és fél, maximum három évet szabtak meg. Ennek értelmében legkésőbb 2023 végére a Budapest-Belgrád vasútvonalnak el kell készülnie - húzta alá Szijjártó Péter. Azt is elmondta, a menetrendet a szerbek is tudják tartani.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen