Ugrás a tartalomra

KÜLÖNÖS KOALÍCIÓ. A JOBBIK ÉS KORHECZ PÁSZTOR ELLEN.

A pénz és a hatalom összeveszítette a vajdasági magyarokat.

A politikai ellentétnek meg kell osztania a magyar nemzeti kisebbség 300.000 tagját. A Pásztor elleni támadás Pajtić támogatását szolgálja, és meg akarja gátolni, hogy a VMSZ Vajdaságban Vučić fő partnere legyen.

Az önkormányzati és a tartományi választások időpontjának közeledte a politikai tényezők átcsoportosulását és gyakran az összeférhetetlen dolgok egymásra találását jelenti, nemcsak a többségi szerb nemzet tagjait tömörítő pártoknál, hanem a kisebbségi közösségek tagjainál is. A tartomány legnépesebb nemzeti közössége, a vajdasági magyarok közötti legújabb összetűzés rámutatott arra, hogy nem mindig azonosak a pénz és a hatalom céljai.

Két tűz közzé került a Vajdasági Magyar Szövetség és Pásztor István. Egyrészt a Szerbiában betiltott szélsőjobboldali Jobbik pártirodát nyitott Zentán, másrészt Pásztort megtámadták a Magyar Mozgalomba csoportosuló egykori munkatársai, akiket az a Korhecz Tamás vezet, aki nemrégiben még a Szerbiában működő Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt.

A választók megosztása. A Jobbik úgy döntött, hogy zentai pártirodájából tevékenykedik, amelyet Szávay István, a szomszédos Magyarország parlamentjének szélsőjobboldali országgyűlési képviselője nyitott meg. Megtudtuk, hogy a választásokon nem saját nevükben terveznek részt venni, hanem a Jobbik szélsőséges eszméit a tartományban megalakult kisebb magyar pártok, mint például a Magyar Remény Mozgalom, vagy pedig a zentai Rácz Szabó László Polgári Szövetsége révén tervezik kifejteni.

Különben az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium néhány nappal ezelőtt kihágási eljárást kezdeményezett Szávay István ellen, a tábla miatt, amit kihelyezett a szélsőjobboldali Jobbik Magyarországért Mozgalom októberben megnyitott zentai irodájára. A közigazgatási felügyelőség a zentai bíróságon azért indított eljárást, mivel Szávay a tábla kihelyezésével, a Politikai pártokról szóló törvény értelmében, kihágást követett el.

Szándékos szélsőségek. Ezzel szemben Szávay facebook oldalán azt üzente a szerb államnak, hogy nem veszi figyelembe a feljelentést, és nincs szándékában eltávolítani a kérdéses táblát.

- Úgy tűnik, hogy a szerb államnak nincs komolyabb kifogása, ezért az irodámon található táblára tettek megjegyzést. Ki fogom kérni a délvidéki jogászok véleményét ( a magyar szélsőségesek így nevezik Vajdaságot - a szerző megjegyzése), de továbbra is úgy vélem, hogy nem követtem el sem törvénybe ütköző dolgot, sem pedig  szabálysértést. A minisztérium által megnevezett törvény alapján benyújtott szabálysértési eljárás nem állja meg a helyét. Szávay azt is írja, hogy a táblát, természetesen nem fogja eltávolítani.

Szávay elmondta, hogy október végén azért nyitott irodát Zentán, hogy négyhavonta találkozhasson választóival, és közvetlenül tájékozódjon a gondjaikról, amelyekkel szembesülnek miután Vajdaságban sokan kettős állampolgárságot kaptak, és részt vettek a Magyarországi parlamenti választásokon.  Szlovákia és Románia, habár Magyarországgal együtt tagjai az Európai uniónak, hasonló iroda megnyitását megtiltották nekik. A szélsőségesen jobboldali Jobbik mozgalom, amelynek Szávay is a tagja, közismert antiszemitizmusáról, valamint a romák elleni sovinizmusáról, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz való kötődésükről is, amely a Trianoni szerződés revíziójának követelésével síkraszáll Szerbia, Horvátország, Románia, Ukrajna, Szlovénia, és Szlovákia egyes területeinek az egykori Nagy-Magyarországhoz történő visszacsatolásáért.

Flörtölés a fasizmussal. A Jobbik Budapest központjában szobrot emelt Horthy Miklós kormányzónak, aki Hitler szövetségese volt a második világháborúban, valamint két évvel ezelőtt Budapest központjában támadást szervezett Pásztor István ellen, aki a magyar házelnök beiktatásán vett részt.

- A Jobbik egyetlen parlamenti párt Magyarországon, amellyel nincs semmilyen kapcsolatunk. Nem jó az, ha azok a pártok, akik Szerbiában nincsenek bejegyezve, itt akarnak politikai tevékenységet kifejteni. Szávay ellen megindult az eljárás, az állami szervek teszik a dolgukat, majd meglátjuk milyen eredménnyel - mondta Pásztor Bálint a VMSZ frakcióvezetője a Szerb parlamentben.

A SZHP alelnöke Goran Knežević elmondta, hogy a Szávay által hirdetett eszmék nem hoznak semmi jót a magyar közösségnek, sem Szerbia többi polgárának, a VSZL pedig követelte a zentai iroda azonnali bezárását, valamint azt hogy a Szerb Köztársaság alkotmányos rendjének megsértése, és a nemzetek közötti gyűlölet szítása miatt Szávay ellen indítsanak eljárást.

Valamikori munkatársak veszekedése. Másrészről a hétvégén fellángolt az összetűzés a VMSZ illetve a Magyar Mozgalom nem kormányzati szervezet között, amelyet Korhecz Tamás és Varga László a VMSZ volt alelnöke vezet, mivel a VMSZ Fegyelmi bizottsága kizárta a pártból azt a kilenc tanácsnokot, akik Szabadkán a Városi Képviselő-testületben megalakították a Magyar Mozgalom frakcióját. A kizárásról szóló döntés ürügyén Korhecz heves támadást intézett Pásztor ellen, valamint kinyilvánította, hogy a Magyar Mozgalom részt vesz az elkövetkező választásokon.

- A vajdasági magyar közösség életében eddig nem tapasztalt megtorlást végez a VMSZ a Magyar Mozgalom nem kormányzati szervezet tagjai ellen. Az a véleményünk, hogy a kizárásukra teljes mértékben megtorlásként került sor, mivel kimondták a véleményüket, és nem egyeztek a pártelnök és Lovas Ildikó egyes álláspontjával. Nincs ennek semmi köze a Vajdasági Magyar Szövetség Alapszabályához - jelentette ki Korhecz Tamás a Szabadkán megtartott sajtótájékoztatón.

Fenyegetések és leváltások. Azt állítja, hogy a Magyar Mozgalom tagjai telefonos fenyegetéseknek és leváltásoknak vannak kitéve, és példaként kihangsúlyozta, hogy leváltották tisztségükről a Magyar Szó szerkesztőit, akik beléptek a Magyar Mozgalomba.

- A Magyar Mozgalom nem párt, és nem is válik azzá. Ennek ellenére teljesen nyitott a lehetőség arra, hogy a Magyar Mozgalom valamilyen formában részt vesz az elkövetkező helyhatósági választásokon. Ha továbbra sem lesz párbeszéd, hanem leszámolásokkal és ehhez hasonló módszerekkel, erővel oldják meg a helyzetet, akkor erősödik az a változat, hogy tavasszal valamilyen formában részt kell vennünk a választásokon. Egyértelmű, hogy a VMSZ elnöke úgy véli, hogy az erő a legjobb megoldás a többszólamúság ellen. Mindenki, aki eljutott eddig a pontig, politikai értelemben szükségszerűen elbukott, és úgy vélem, ha ez így folytatódik, az senkinek sem lesz jó - mondta Korhecz, hozzátéve hogy erről meg mindig nem született hivatalos határozat.

Feltálalt komédia. Pásztor István a Tartományi képviselőház elnöke, a VMSZ vezetője azt válaszolta, hogy a szabályok tudatos és provokatív megszegése, az aknamunka és a pártrombolás jelenti az erő alkalmazását, és kijelentette, hogy a VMSZ-ben nem lesz pártszakadás.

- Szabadkának és a Szabadkaiaknak több száz fontosabb dolga van ennél az újra és újra feltálalt komédiánál. Az viszont teljesen bizonyos, hogy a szabályok egyaránt érvényesek a párt több mint tízezer tagjára, és ugyanezek a szabályok kiemelt jelentőséggel vonatkoznak a felelős tisztséget betöltőkre. Nekik kellene példát mutatni, és nem hazugságokkal és cselszövésekkel ágyútöltelékként tolni másokat maguk előtt - jelentette ki Pásztor és hozzátette, hogy nem lehet egy fenékkel két széken ülni.

Harc a képviselőkért. Különben, a Magyar Mozgalom alakuló ülésére Palicson került sor augusztus 20-án, azon a napon, amikor a magyarok világszerte Szent Istvánra emlékeztek, az államalapítóra, az első magyar királyra, aki Magyarországon bevezette a kereszténységet. Az alakuló közgyűlésnek mintegy 300 résztvevője volt, köztük számos volt és jelenlegi VMSZ tag és tisztségviselő. A Novosadski Reporter már akkor elsőként felfedte, hogy Korhecz mozgalmának alapvető feladata az, hogy csökkentse Pásztor István politikai hatalmát a vajdasági magyarok körében.

A következő lépés a magyar választók elcsábítása a VMSZ-től abból a célból, hogy az elkövetkező tartományi választásokon a Magyar Mozgalom megkíséreljen jelentős számú képviselői helyet szerezni, akik támogatnák a Demokrata Pártot és Bojan Pajtićot. Ez valójában Bojan  Pajtić bosszúja lenne Pásztor István ellen, amiért az elmúlt év óta köztársasági szinten az SZHP és Aleksandar Vučić koalíciós partnere lett, és szinte bizonyosra vehető, hogy a tavaszi tartományi választások után is támogatni fogja őket a tartományi kormányban.

Szerző (Forrás)
Siniša Kostić, Novosadski Reporter
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen