Ugrás a tartalomra

Közösségünk megmaradásáért

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete szerdán irodalmi estet szervezett a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubhelyiségében.

A rendezvény vendégelőadója Lennert Móger Tímea doroszlói költőnő volt, a nyugat-bácskai Doroszló összetartó közösségéről, a szórványlétről és az itthonmaradásról volt szó. A témába a költőnő munkásságán, költészetén keresztül nyerhettek betekintést a jelenlevők. Erdély Lenke, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke kiemelte, hogy az előadó költészetéhez hasonlóan az est folyamán olyan kérdéseket érintettek, hogy mit jelent itt élni, hozzájárulni a vajdasági magyar kultúra magasabb szintre emeléséhez, és tenni annak érdekében, hogy minél tovább megmaradjunk, és hogy jobban éljünk Vajdaság területén.

Lennert Móger Tímea életében a nyugat-bácskai helységek, Zombor és Doroszló meghatározó szerepet töltenek be. Elmondása szerint maga is élénken részt vesz a nyugat-bácskai közösség mindennapjaiban, így természetesen a vajdasági magyar közösség életéből is igyekszik kivenni a részét. Több civilszervezet aktív tagja, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben pedig irodalmi csoportot vezet.

– A már megjelent Kollázs, valamint az Innensemerre szigetecske című köteteim mellett elhoztuk a kéziratomat, amely nyáron jelenik majd meg az Etna Kiadónál. Az új kötet munkacíme Homo labilis (A labilis ember), amelyben szó van az ember és a közösség viszonyáról, valamint az ember és a táj kapcsolatáról. Véleményem szerint egy olyan, kis közösségben, ahol én élek, luxusnak számít az, ha az ember azt mondja, inkább elvonul elefántcsonttornyába, és nem foglalkozik a környezetével. Úgy érzem, ez a mai világban, és a jelenlegi helyzetben nem megengedhető – emelte ki Lennert Móger Tímea.

A rendezvényen jelent voltak a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi tisztségviselői is. Az eseményt Deli Andor, a Fidesz–KDNP vajdasági európai parlamenti képviselője is megtisztelte jelenlétével. Hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű rendezvények kiváló alkalom arra, hogy számot vessünk arról, hogy mi mindent köszönhetünk a Fidesz–KDNP kormányzatnak az elmúlt időszakban.

– Onnan kezdve, hogy megszületett a kettős állampolgárság, abban a pillanatban külön súlyt helyeztek egy új típusú nemzetpolitikára. A konkrétumok közül a művelődési otthonokat, az Európa Kollégiumot, és még sorolhatnám, mind ennek a nemzeti kormányzatnak köszönhetően tudtuk megvalósítani. Mindez a megmaradásunkat segíti. Megemlíteném még a Prosperitati Alapítványt, amely egy teljesen új szemszögből jelent segítséget a megmaradásban, mert nemcsak az identitás megőrzését segíti, hanem a közösség gazdasági erejét növeli. Az ilyen rendezvényeken mindenhol ugyanazt tapasztaljuk, azt, hogy az egész vajdasági magyar közösség számára egyértelmű, hogy ezt a fajta építkezést folytatni akarjuk, és teljes mértékben támogatjuk a Fidesz–KDNP kormányzatot. A vajdasági magyarok úttörőknek számítanak, mert a határon túli közösségek közül itt volt meg először egy elkészített, stratégiai program, hogy ez a közösség hogyan és milyen irányban képzeli el a megmaradását. Ez iránt volt egyfajta odafigyelés, megértés és támogatás az anyaország kormányának részéről, ennek köszönhetően tudott itthon is a VMSZ aktívan segíteni, és az érdekérvényesítést egy újabb szintre emelni – értékelt Deli Andor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen