Ugrás a tartalomra

Közlemény

A Vajdaság Ma internetes hírportál folyó év 12-én, a Magyar Szó napilap szeptember 14-én jelentette meg azt a nyílt levelet, melyet Csorba Béla, Matuska Márton és Papp Ferenc a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Pásztor Istvánnak írtak az 1944–1945-ös magyarellenes újvidéki atrocitásokra való emlékállítás kapcsán.

Az 1941–1945 között elkövetett események tisztázása, az ártatlan áldozatok előtti főhajtás a Vajdasági Magyar Szövetség számára megkerülhetetlen fontosságú.

A VMSZ erőfeszítéseinek köszönhetően ez a kérdés részét képezte a magyar–szerb bilaterális megbeszéléseknek, megkezdte munkáját a történész-vegyesbizottság, a VMSZ elfogadott parlamenti módosítási indítványának köszönhetően a vegyesbizottság szerbiai tagozata az idei évben 10 millió dinárral rendelkezik, ami a levéltári munka és a kutatások feltétele – ennek a bizottságnak a vajdasági magyar kutatók is tagjai.

A VMSZ továbbra is úgy tartja, hogy a történész-vegyesbizottság elvégzett munkáját követően kell, hogy sor kerüljön a két ország parlamentjében egy megbékélési nyilatkozat elfogadására.

A téma súlyosságára és fontosságára való tekintettel arra is emlékeztetni szeretnénk, hogy a VMSZ a vajdasági magyar közösségen belüli, a témához kapcsolódó stratégia kialakítása céljából 2011. február 12-én Szabadkán, történészekkel, helytörténészekkel, civilek és hozzátartozók, szakpolitikusok és értelmiségiek részvételével tanácskozást tartott, amely elfogadott egy Zárónyilatkozatot, amely szerint: (…) ,,A vajdasági magyar közösség emlékezete alapján  a politikum, az egyház és  civil kezdeményezések  eredményeképpen az elmúlt másfél évtizedben szinte mindenhol  emlékművet, emlékjelet állítottak a délvidéki magyar áldozatoknak. A Tanácskozás résztvevői egyetértenek abban, hogy az emlékezések ezen helyeinek, jeleinek és emlékműveinek számbavétele után mindegyiket köztérivé kell nyilvánítani, mert csak ez biztosítja az áldozatok méltóságát és az emlékhelyek-kegyhelyek épségét, sértetleségét.”

Mindezek tükrében az sem lehet kétséges, hogy a VMSZ számára az újvidéki áldozatokról való helyi megemlékezés, jel állítása kötelező érvényű, Makovecz Imre szellemi és nemzeti nagysága pedig mindenkor közös, nemzeti kiindulópont.

A nyílt levélben megfogalmazott kérdésekről a VMSZ Elnöksége foglal hivatalos állást és értesíti a közvéleményt.

                                                                   

Szerző (Forrás)
A VMSZ Sajtószolgálata
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen