Ugrás a tartalomra

A közép-európai szolidaritás jelképe

Átadták a topolyai Labdarúgó Akadémiát – Orbán Viktor: Csak idő kérdése, mikor jut fel Szerbia ismét a korábban meghódított csúcsokra

A sport Közép-Európa közös nyelvének számít, összeköti egymással a régió népeit, így a szerbeket és a magyarokat is – fogalmazott tegnap Topolyán a TSC Labdarúgó Akadémia ünnepélyes átadása előtt elmondott beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Úgy értékelte, hogy a történelem során nem túl jó viszonyokat is megélt magyar–szerb kapcsolatok mai kiválósága természetes, de nem megszokott, hiszen a korábbi évtizedekben sorakoztak az ellenpéldák is.

– A magyarok és a szerbek is tudják, hogy ma már új szelek fújnak a kontinensünkön, az összefogás az, ami igazán eredményre vezethet bennünket. Azok, akik ehelyett a széthúzás mellett döntenek, előbb-utóbb lemorzsolódnak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották a politikában, a gazdaságban, és mint azt a jelen példa is mutatja, a sport témakörében is – jelentette ki a magyar kormányfő.

Mint mondta, nem furcsállja, hogy a sport területén nem volt nehéz egyetértésre jutni, hiszen mindkét nemzet sportnemzetnek számít. Ez alkalommal a miniszterelnök további sok sikert kívánt minden szerb sportolónak és sportbarátnak is.

Sokan tették fel az utóbbi időszakban azt a kérdést, miért éppen Topolyát választotta a magyar kormány a hárommilliárd forintos azaz több mint egymilliárd dináros beruházás helyszínéül. Orbán Viktor beszédében adott választ erre a kérdésre. Elmondta, komoly dolgoknak a megvalósításához mindig kellenek bátor társak is, akiknek vannak elképzeléseik és célkitűzéseik. A jósors, folytatta, megismertette őt Zsemberi Jánossal, a topolyai TSC sportegyesület elnökével, akinek ötletei és elképzelései is voltak, s ő javasolta, Topolyán hozzák létre az első efféle létesítményt.

Orbán azt mondta, ez valóban csupán az első lépésnek számít: még sok sportlétesítmény következik, edzésen résztvevő gyerekek ezrei várnak új pályákra, felszerelésre, akadémiára.

– Hogy miért Szerbia? Erre a kérdésre egyszerű a válasz. Sok magyar él itt, s a magyar kormány érdekelt abban, milyen körülmények között élnek nemzettársaink, érdekelt a sikereikben is. Talán van még egy oka is. A régebbi nemzedékek azokhoz a generációkhoz tartoznak, amelyek pozitív értelemben elfogultak Szerbiával szemben, emlékeznek a nyolcvanas évek Szerbiájára. Egy, az akkori Magyarországtól fejlettebb, szabadabb Szerbia volt az, melyben, azt hiszem, az emberek is boldogabbak voltak, mint Magyarországon. Hiszek abban, hogy egy ilyen Szerbia újra elérhetőnek számít, aki egyszer a csúcson volt, az képes újra feljutni a magaslatra, csak idő kérdése, mikor következik ez be. A magyarok között járja egy szólás: ma nekem, holnap neked, ami nagyjából annyit jelent, egyszer nekem megy jobban, máskor neked lesz jobb az életed. Az, akinek a jelen pillanatban kedvezőbb a sorsa, többet vállalhat magára, segítheti a másikat: Magyarország ezért vállalta a sportakadémia költségeinek a nagyobbik részét is magára. Ezt hívják közép-európai szolidaritásnak – húzta alá Orbán Viktor, aki hozzátette: amíg gyerekek vannak, a jövő is biztosított, ezért kell áldoznunk a gyerekek szellemének, jellemének és fizikumának a fejlesztésére.

Aki két dolgot ismer, aki tud becsületesen győzni, s emelt fővel veszíteni, az voltaképpen minden tudásnak a birtokában van, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Labdarúgó Akadémia a hozzá tartozó modern épületkomplexummal, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt Magyarország Kormányának a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A TSC akadémiája a gyakorlatban már jó ideje működik, 14 alközpontban mintegy 1500 fiatal sportoló kiváló szakemberek irányításával edz és építi sportkarrierjét. Az egyesület a harmadik legjelentősebb utánpótlás-nevelő Vajdaságban. Topolyán új stadion is épül, az 1950-es években épült topolyai városi stadion bontása megkezdődött.

Az akadémia megnyitásakor Zsemberi kifejtette, hálával tartozunk az anyaországnak a segítségért, azért, hogy egy ilyen méretű infrastrukturális projektum megvalósulhatott. Úgy fogalmazott, a labdarúgás jobbá teszi a világot, közelebb hozza egymáshoz az embereket, céltudatosságot és önbizalmat ad a fiataloknak.

Az avató ünnepségen jelen volt Magyar Levente parlamenti államtitkár, Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete, Babity János szabadkai főkonzul, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Árok Ferenc, az ausztrál labdarúgó válogatott korábbi edzője, a Magyar Szó nyugalmazott munkatársa, Slaviša Kokeza, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző. Rajtuk kívül a régió sportéletének, elsősorban a szerb és a magyar labdarúgásnak jeles személyiségei is megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót. Fellépett a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes a Fokos zenekar kíséretével. 

Az akadémia átadását követően lejátszották a TSC kupa U14-es korosztályának hátramaradt mérkőzéseit, a bronzéremért a Dunaszerdahely és a Partizan, az aranyért pedig az Osijek és a Puskás Akadémia csapatai küzdöttek meg.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír