You are here

A bánáti Kisoroszon immár két évtizede, hogy megszervezik a népművészeti tábort, melynek célja, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket. Innen az ötlet, hogy a Szórványközpontban egy állandó jellegű fazekas műhelyt rendezzenek be.

A 2800 lakosú Kisoroszon a Szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Folyamatosan építik, bővítik, igyekeznek új tartalmakkal gazdagítani. A magyarországi Csoóri Sándor Alapnál megnyert két sikeres pályázatnak köszönve az idén sikerült egy fazekas műhelyt létrehozniuk.

Kormányos Erzsébet, fazekas, Magyarcsernye: „Teljesen új felszerelést kapott. Új korongokat, elektromos fazekas-korongokat, nagyon jó rajtuk dolgozni. Aztán van egy nagy, száz literes égetőkemence. Tehát minden adott a munkához.”

A műhely kialakítását nagyban segítette Balázs Katalin, keramikus, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa és férje. Mondhatni, megtalálták a helyüket a bánáti szórványtelepülésen.
Balázs Katalin: „Ez nekem óriási öröm. Hát szerintem igazából nem megyek el. Tehát úgy időről-időre, mint ahogy a táborba is visszajöttem, ide is vissza fogok jönni az ősszel is. És valószínű jövőre is. Már egy kicsit olyan mintha hazajönnék.”

Nagy érdeklődés mellett szervezték meg az első fazekas tanfolyamot. Néhány hónapon belül pedig remélhetőleg a műhelyben már főállásban dolgozik majd egy fazekasmester.

Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „A célunk ettől sokkal nagyobb. Nem csak annyi, hogy itt egy műhely legyen és be tudjuk mutatni. Az én célom, mint az egyesület vezetőjének az, hogy ezt a műhelyet vajdasági szinten elismerjék, hogy  Vajdaság legismertebb fazekasműhelyévé váljon.”
 
Az elkészült munkákat a Szórványközpont kiállítótermében lehet megtekinteni. Ezeket a tárgyakat kiállítják majd a nagykikindai Töknapokon is és hamarosan eljutnak majd Vajdaság minden területére.

 

Szerző: 
Pannon RTV