Ugrás a tartalomra

A kisebbségi jogok tiszteletben tartása az EU tagság előfeltétele

A cél továbbra is az, hogy a vajdasági magyarság a csatlakozási folyamatok végére egy, a jogaiban és helyzetében megerősödött közösségé váljon” - mondta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő.

Elfogadta az Európai Parlament Külügyi Bizottsága a Szerbiáról szóló idei országjelentést. Ebben a nemzeti kisebbségeket, így a vajdasági magyarságot is érintő kérdések megfelelő helyet kaptak - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Deli Andor. A cél továbbra is az, hogy a vajdasági magyarság a csatlakozási folyamat végére egy, a jogaiban és helyzetében megerősödött közösségé váljon - fogalmaz a vajdasági származású fideszes EP-képviselő.

Deli hozzátette: elérték, hogy a dokumentum üdvözölje a kisebbségi jogokra vonatkozó törvények elfogadását, továbbá az oktatás, nyelvhasználat és a média mellett a kultúra is belekerült, mint a nemzeti kisebbségek számára kiemelkedően fontos terület.

A politikus kiemeli, hogy módosító javaslata nyomán az igazságszolgáltatás is bekerült a jelentésbe. Így itt is meg kell valósulnia a részarányos foglalkoztatásnak.

A néppárti politikus szerint a dokumentum elismeri az elmúlt másfél év eredményeit, kellő figyelmet kaptak benne a nemzeti kisebbségek, ugyanakkor rámutat a hiányosságokra is.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP: „Elsősorban olyan kisebbségvédelmi mechanizmusokra koncentráltam, amelyeknek a lényege az, hogy kihangsúlyozza a jelentéstevő azokat a tényeket és azokat a történéseket, amelyek Szerbiában az elmúlt időszakban a kisebbségek szempontjából jelentősek voltak. Legyen szó itt törvénymódosításról, például a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadásáról, amelyeknek köszönhetően az idén első alkalommal rendezett jogi státusú MNT-választáson vehetnek részt a magyar közösség tagjai. Ezen túlmenően vannak elvárások is, például a részarányos foglalkoztatás tekintetében, szükségesnek tartottam, és ezt a jelentéstevő el is fogadta a végleges változatban, hogy ne csak a közigazgatás területén legyen szó részarányos foglalkoztatásról, hanem ugyanilyen jelentőségteljesen megjelenjen a bíróságok, az ügyészségek munkájában is a részarányos foglalkoztatottság kérdésköre.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír