Ugrás a tartalomra

Kisebb a tartományi büdzsé

A pótköltségvetés értelmében a kiadások és a bevételek is egyformán csökkentek

A 2012. évi tartományi pótköltségvetés vitája az első napirendi pontja a Tartományi Képviselőház mai ülésének. A pótköltségvetés javaslatát tegnap a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága is megvitatta és jóváhagyta. Martin Zloh, a bizottság elnöke megszokott, év végi korrekcióként beszélt a költségvetés módosításáról, amelyre azért van szükség, hogy reálisabb képet kapjunk a pénz beáramlásáról és költéséről.

A pótköltségvetés részleteit az ülésen Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár mutatta be. Közölte, hogy az eredeti tervek szerint a tartomány költségvetési kerete 2012-ben a módosítással 6,14 milliárd dinárral, vagyis 8,3 százalékkal csökken. Ehhez a csökkenéshez járultak hozzá a titkár beszámolója szerint az időközben elfogadott köztársasági és tartományi előírások, a költségvetési rendszerről szóló köztársasági törvény módosításának elfogadása, a tartományi adminisztráció foglalkoztatottjainak körében végrehajtott racionalizáció, de az alkotmánybíróság Vajdasággal kapcsolatos döntése is, mely egyes hatásköröket alkotmányellenesnek nyilvánított. A pótköltségvetés szerint a tervezettnél 1,45 milliárd dinárral lettek magasabbak az adóbevételek, az adón kívüli bevételek viszont csökkentek 1,44 milliárddal. A támogatások 38,4 millió dinárral magasabbak. A köztársasági költségvetésből származó átutalás értéke 6,48 milliárd dinárral lett végül kisebb.

A pótköltségvetés szerint a kiadások is 8,3 százalékkal, vagyis 6,14 milliárd dinárral csökkentek. A foglalkoztatottak bérének kifizetésére a tervezettnél 13,09 millió dinárral többet költ majd el az idén a tartomány, a kiadások 5,02 százalékát teszi ki ez a tétel. Csökkent a szubvenciók és más kategóriába sorolható támogatások összege. Az évet a pótköltségvetés szerint csaknem 2,4 milliárd dináros többlettel zárja majd a tartomány. Ebből a pénzből a tervek szerint a legtöbb a nagyberuházások kifizetésére jut majd, 1,6 milliárd dinárt fordítanak erre a célra, a foglalkoztatás támogatására 100 millió, a mezőgazdaság fejlesztésére 139 millió, az IPA-programok támogatására 80 millió, az árutartalékok feltöltésére 100 millió, az egészségügyi rendszer fejlesztésére pedig 225 millió dinárt költenek majd el.

A tartományi kormány módosítási indítványokat is tett a javaslatra, ezek főként azt a célt szolgálják, hogy a Vajdasági Fejlesztési Bankot támogathassa a tartomány. Az ellenzék nyolc módosítási indítványt nyújtott be, a kormány is elutasította, és a bizottság tegnapi ülésén sem szavazták meg ezeket.

A költségvetési és pénzügyi bizottság – a kormány jóváhagyását követően – elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség azon kezdeményezését is, mely szerint a Tartományi Képviselőháznak javasolnia kell a köztársasági költségvetési rendszerről szóló új törvény módosítását.

– A VMSZ frakciója azzal a javaslattal fordul a parlamenthez, hogy az indítványozza a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítását. Szeptember 28-án a köztársasági képviselőház elfogadta a szóban forgó jogszabály módosítását, mely véleményünk szerint Vajdaság-ellenes és alkotmányellenes is egyben, hisz a Vajdaságnak járó jövedelmet nem az összjövedelem alapján számolják ki a módosítás értelmében, hanem az adóbevételek költségfizetési része alapján. Ez az összeg még nominálisan sem éri el az alkotmányos hét százalékot – mondta el a Magyar Szónak Újhelyi Ákos bizottsági tag, a VMSZ képviselője.

 

Mint mondta, a párt már kidolgozta a törvény módosítási javaslatát, s nagy esélye van annak, hogy a tartományi parlament mai ülésén el is fogadják azt, s továbbítják a szerbiai parlamentnek.

Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír