Ugrás a tartalomra

Kevés a magyar a tartományi intézményekben

A vajdasági közigazgatás módosításáról, valamint a nagyberuházásokról tárgyaltak a tartományi parlament mai ülésén. A főbb napirendi pontok között szerepelt továbbá a tartományi ombudsman 2011-es évi jelentése is.

A társadalmunkról nyújt kórképet a tartományi ombudsman múlt évi jelentése – mondta Egeresi Sándor. A VMSZ tartományi frakcióvezetője szerint az egyik legnagyobb tekintélyű tartományi intézmény jelentésében azokkal a problémákkal foglalkozott, amelyek közvetlenül érintik az itt élőket. Az ombudsman megfogalmazta a bírálatot a közigazgatási szervek felé.

„A tartományi szervekben tavaly 1328 foglalkoztatott volt, ennek a nemzetiségi összetétele például: 87 vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami 6,55 százalékot tesz ki. Ha figyelembe vesszük Vajdaság nemzetiségi összetételét a 2002-es adatok szerint – a tavalyi népszámlálási adatok még nem ismeretesek – 14,28 százalék a magyar, tehát alulreprezentált a vajdasági magyar közösség” – fogalmazott Egeresi Sándor.

Az ülésen szó volt a tartományi nagyberuházások kidolgozásáról is. Igor Mirović, a tartományi kormány haladó párti elnökhelyettese az ülés előtt elmondta: csakis összefogással valósulhatnak meg a tartományi beruházások. Ez a Szerb Haladó Párt álláspontja is – tette hozzá.

„Fontos az együttműködés a köztársasági szervekkel. Egy nagy projekt például az öntözőberendezés kialakítása egész Vajdaságban, a Nagybecskereket és Šabacot összekötő autóút kiépítése, valamint az energetikai objektumok felállítása.”
A tartományi parlament ülésén az Európai Ügyekkel Foglalkozó Alap múlt évi jelentését is megvitatták a képviselők.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír