Ugrás a tartalomra

Két új határátkelőt kaphatunk Magyarország irányába

A szerb fél késedelme miatt a régi Horgos–Röszke határátkelőhely biztosan nem nyitja meg hamarosan kapuit

A Szerbiai Képviselőház csütörtökön ratifikálta a Magyarország kormánya és a Szerbia Köztársaság kormánya közötti megállapodást a közúti, vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről. A magyar és a szerb belügyminiszterek még az idén januárban aláírták Horgoson a szóban forgó államközi megállapodást, a Magyar Országgyűlés már február 13-án ratifikálta, a szerb kormány viszont csak október 11-én küldte parlamenti eljárásba a dokumentumot – nyilatkozta a téma kapcsán lapunknak Pásztor Bálint , a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójának a vezetője.

– A megállapodásban felsorolják a közúti, vasúti és vízi határátkelőket. Utóbbi két kategória esetében nem történtek jelentősebb változások, a közúti határátkelők szempontjából viszont kiemelkedően jelentős a megállapodás. A dokumentum a jelenlegi öt közúti határátkelőhely helyett hat plusz egy működtetéséről határoz.

A bajmoki és a gyálai határátkelőhelyek tekintetében is történt változás, méghozzá az, hogy míg ezek eddig a nyári időszakban reggel nyolc órától este hatig, a téli időszakban pedig reggel nyolctól délután négyig működtek, addig a jövőben reggel héttől este hét óráig fognak nyitva lenni. Ezeken a határátkelőhelyeken szerb és európai uniós állampolgárok utazhatnak át.

A megállapodás leglényegesebb mozzanata viszont az, hogy megteremti a Királyhalom–Ásotthalom határátkelő megnyitásához szükséges jogi feltételeket. Ez a határátkelő is reggel héttől este hétig tart majd nyitva, és szintén szerbiai és uniós állampolgárok használhatják. Teljes egészében magyarországi beruházásról van szó. Magára a határátkelőre 2 millió eurót fordított Magyarország, a bekötőutak pedig uniós projektumból valósultak meg. A másik számunkra fontos új határátkelő az úgynevezett régi Horgos–Röszke lehet.

Ezzel kapcsolatban a megállapodásban az szerepel, hogy ha megteremtődnek az infrastrukturális és technikai feltételek a határátkelő megnyitásához, akkor az elkezd üzemelni. Ellentétben a királyhalmival, amely akár már jövő év februárjában megnyílhat, a régi horgosi biztosan nem kezd el hónapokon belül üzemelni – részletezte Pásztor.

Az államközi megállapodás szerb részről történő ratifikálásának késedelme elsősorban a régi horgosi határátkelő szempontjából kedvezőtlen, mivel ezt is uniós pályázatból újítanák fel és tennék működőképessé, viszont az erre vonatkozó uniós pályázat november végén lejár.

Pásztor kijelentette: erről a pályázatról egészen biztosan lekésik a két ország. Ha a Magyar Országgyűléshez hasonlóan a szerb parlament is már év elején becikkelyezte volna a megállapodást, akkor jó esélyekkel pályázhatott volna már most a két ország – részletezte Pásztor, hozzátéve: akkor a régi horgosi határátkelő is hónapokon belül megnyithatta volna kapuit.

A megállapodásban egyébként az szerepel, hogy a régi horgosi határátkelőhelyen olyan járművek léphetik át az országhatárt, amelyek nem közlekedhetnek az autópályán, valamint a gyalogosok.

A megállapodás tartalmaz egy olyan kitételt is, hogy amennyiben a két fél arról megegyezik, akkor átmenetileg az összes többi jármű előtt is megnyithatják a forgalmat a régi horgosi határátkelőhelyen – magyarázta Pásztor.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét