Ugrás a tartalomra

Kedvező fejlemények a kis értékű lopásokat illetően

Pásztor Bálint: Javaslatunkra valószínűleg 3000–5000 dinár lesz a kis értékű lopások felső határa

A legújabb történések függvényében haladás remélhető a kis értékű lopások szankcionálásában. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőinek feltehetőleg sikerült kiharcolniuk a kis értékű lopások 15 ezer dináros felső határértékének csökkentését. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció vezetője, lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy szerdán először a kormánykoalíciót alkotó frakciók vezetőinek ülésén fejtette ki az egyébként is módosítás előtt álló Büntetőtörvénykönyv ide vonatkozó rendelkezése módosításának fontosságát. Az ülést követően Pásztor Slobodan Homennel, az igazságügyi minisztérium államtitkárával tárgyalt a szóban forgó kérdésről, illetve arról a problémáról, hogy az ügyészség csak a 15 ezer dinár értéket meghaladó lopások esetén indít hivatalból eljárást.

– Az elmúlt egy évben több alkalommal is beszélgettünk a témáról az igazságügyi minisztérium képviselőivel. A BTK kis értékű lopásokra vonatkozó rendelkezésének módosítása azért nem került bele a korábbi ígéretek ellenére az eljárásban lévő módosításba, mert a parlament ezúttal kizárólag azokról a módosításokról tárgyalt volna, amelyek az európai uniós tagjelölti státus megszerzése szempontjából élveznek elsőbbséget. A BTK átfogó módosítását a választások utánra tervezték. Homennel a tegnapi egyeztetés során egyetértettünk abban, hogy a közbiztonsági helyzetre való tekintettel tarthatatlan a jelenlegi szabályozás, és szükséges a meghatározott összeg csökkentése. Megállapodtunk abban, hogy javaslatunkra a parlament Jogalkotási Bizottsága fogja benyújtani az idevonatkozó módosítási indítványt, amely belekerül a parlamenti szavazásra bocsátott szövegbe – összegezte Pásztor.

A kis értékű lopások új felső értékét még nem határozták meg, ez a következő egy-két napban fog megtörténni. A VMSZ álláspontja szerint a felső értéknek 3000 és 5000 dinár között kellene alakulnia – erősítette meg Pásztor, hozzátéve, hogy nem azért, mert a párt szerint 5000 dinárig szabadon lehet lopni, hanem mert szükség van egy határra. Ellenkező esetben egy rágógumi ellopása miatt is büntetőeljárást kellene lefolytatni, gyakorlati szempontból ez viszont kivitelezhetetlen – tette hozzá a VMSZ képviselője, mondván, hogy a párt számára bármilyen 5000 dinár feletti összeg elfogadhatatlan lenne.

– A felső érték meghatározásakor figyelembe veszik a környező országok gyakorlatát. Javaslatunkra feltehetőleg az átlagbér és az átlagnyugdíj összegét is szem előtt fogják tartani – magyarázta Pásztor.

A parlamenten belüli jelenlegi helyzet, illetve a szavazóképesség meglétének bizonytalansága miatt még nem tudni, hogy a BTK eljárásban lévő módosítási javaslata mikor kerül napirendre.

Magyar Szó

Többi hír