Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei gazdasági EXPO Hajdúszoboszló

Kárpát-medencei gazdasági háló, a magyar-magyar kapcsolatok élénkítése, illetve a térség államainak importigénye és exportlehetőségei – ezekről a témákról értekeznek a Magyar Kormány, valamit a külhoni magyarság képviselői Hajdúszoboszlón, a kétnapos Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Expón.

Hajdúszoboszló a fürdők városa. Folyamatosan fejlődik, hiszen az itt élők kamatoztatták a termálvízben rejlő lehetőségeket. Ezt a példát alapul véve a Kárpát-medence magyar lakta területeinek legfőbb feladata egy olyan kistérségi gazdasági háló létrehozása, amely lehetőséget ad arra, hogy a régiók feltérképezzék kiaknázatlan értékeiket és lehetőségeiket – nyilatkozta a Kárpát Expón Magyar Levente.

A magyar gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint kiemelt stratégiai cél a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítése, egy olyan regionális kapcsolatrendszer kiépítése, amely folyamatos együttműködést biztosít a külhoni magyar vállalkozók számára. 

„Mintegy félmilliárd eurót sikerült megmozgatnunk. Ebből a pénzből, hatalmas léptékű, soha nem látott fejlesztések valósulnak meg sorra a határon túli magyar területeken, a Délvidék legdélebbi pontjától, egészen a kárpátaljai hágókig, és Kézdivásárhelytől egészen Pozsonyig.”

Fel kell mérni a Magyarországgal határos államok importigényeit, valamint a szomszédos országok exportlehetőségeit, ezzel is növelve az árucsere-forgalom mértékét – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, Oláh Zsanett. „Feltérképezzük a versenyképes, exportképes termékeket, technológiákat. Együttműködést tudunk generálni a magyar székhelyű vállalkozásokkal közösen. Így tudunk akár távolabbi piacokra, versenyképes áron kijutni.”

Vajdaságban jelentős mértékben javult a vállalkozói légkör, ami elsősorban a Magyar Kormány több mint 50 milliárd forintos gazdaságélénkítő támogatásának köszönhető – húzta alá Pásztor István.

A VMSZ elnöke kifejtette: a pénzeket kezelő Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően a kezdő kis- és közepes vállalkozókat, a mezőgazdasági termelőket, valamint a mikro és makro gazdaságokat is segítik.

A házvásárlási hozzájárulással pedig a szülőföldön maradás is biztosított. A Délvidéken egy olyan gazdasági háló működik, amely mintapéldája lehet a hasonló erdélyi, kárpátaljai vagy felvidéki kezdeményezéseknek – emelte ki a politikus. „Az az út, amit mi bejártunk, akár intézmények fejlesztésében, akár a különböző pályázati formák megfogalmazásában, az egyfajta követendő példává vált. Mi ezeket a tapasztalatokat nagyon szívesen adjuk át. Itt, a konferencia keretein belül alkalmam volt Magyar Levente államtitkár úrral beszélni. A program folytatódni fog.”

A Kárpát Expó második napján mintegy 200 vállalkozás termékeit és szolgáltatásait ismerhetik meg érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír