Ugrás a tartalomra

Karnyújtásnyira egymástól: Ásotthalom és Királyhalom

Megnyitották a hatodik magyar–szerb határátkelőt – Jövőre további kettő nyílhat

 

Ünnepélyesen megnyitották csütörtökön a Királyhalom–Ásotthalom határátkelőhelyet. A ceremónia díszvendégei magyar részről Szijjártó Péter, a magyar Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere, szerb részről pedig Goran Knežević szerb mezőgazdasági miniszter volt. Az ünnepségen bejelentették, hogy jövőre felújítják és átadják a forgalomnak a régi röszkei átkelőt, míg Bácsszentgyörgy és Rastina között egy új nyílik.

A határátkelőhely-megnyitás vitathatatlanul jelentős nemzeteink életében, hiszen mérhető gazdasági növekedést eredményez és hozzájárul az idegenforgalom fejlődéséhez, ugyanis a turisták számára könnyen elérhetővé vállnak a térségben található látványosságok – hangzott el a megnyitóünnepség kezdetén. Mindezek mellett az átkelőhely közvetlen kapcsolatot teremt a magyarországi és a szerbiai települések között, így ugyanis a határ mindössze 15 kilométeres távolságban van, szemben a röszkei határátkelőhely 40 kilométeres távolságával. Királyhalom és Ásotthalom között ez a táv mindössze 8 kilométerre csökkent. A személyforgalom számára megnyitott határátkelőhelyet reggel 7 és este 7 óra között a szerbiai és magyar állampolgárokon túl az Európai Unió állampolgárai, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc állampolgárai használhatják, továbbá azon harmadik országbeli hozzátartozóik, akik a rokoni kapcsolatot igazolni tudják. A magyar és szerb nemzeti színű szalagok átvágásával Szijjártó Péter, a magyar Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és Goran Knežević szerb mezőgazdasági miniszter hivatalosan is átadta a határátkelőt.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik politikai, vagy szakmai úton hozzájárultak a határátkelőhely létrejöttéhez, és ekképp visszavonhatatlanul megváltoztatták a térség lakóinak életét.

– Több mint tizenöt esztendeje fogalmazódott meg először hivatalosan a határátkelőhely megnyitásának szükségessége. Köszönöm Ásotthalom és Királyhalom polgárainak tizenöt éves kitartó várakozását és háttértámogatását. A mai alkalom lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben számtalan új kapcsolat, barátság és gazdasági vállalkozás kerülhessen úgy összefüggésbe egymással, hogy mindannyiunk számára előnyös legyen – mondta Nógrádi.

Szijjártó Péter, a magyar Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az avatóbeszédében kiemelte, túlzás nélkül állítható, hogy a jelen nap Szerbia és Magyarország számára is ünnep. Az államtitkár is köszönetet mondott a térség polgárainak, mert nem engedték, hogy bármilyen döntéshozó is elfeledkezzen a határátkelőhely létrehozásának feladatáról.

– Megszüntetjük azt az ésszerűtlen állapotot, miszerint a testvértelepülés lakói 8 kilométer helyett 40 kilométert kellett, hogy utazzanak, ha meg szerették volna látogatni egymást. Az átkelő megnyitásával jelentősen nő a térség és az itt működő vállalatok versenyképessége, új munkahelyek jönnek létre, növekszik a piac mérete és előrelépés várható az idegenforgalom területén is – mondta Szijjártó.

Szavai szerint a határátkelőhely-nyitás azt bizonyítja, hogy a közös határnak nem elválasztania, hanem összekötnie kell a határ két túloldalán élő embereket. Kiemelte, hogy a határ kétszer tizenöt kilométeres sávjában 127 településen összesen 615 ezer ember él. Értékelése szerint az átkelő megnyitása sikerpont a szerb–magyar kétoldalú kapcsolatok és az új magyar külgazdasági stratégia számára is.

– A magyar külgazdasági stratégia fontos pillére a nyugat-balkáni befektetési, beruházási pozíciók megőrzése, ennek egyik központi eleme a határ menti gazdasági együttműködés sikere. Ugyanakkor érdekünk, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja legyen. Minden, ami szorosabbra fűzi a szerb–magyar kapcsolatokat, az közelebb hozza Szerbia uniós tagságát is – mondta az államtitkár.

Közlése szerint a hatodik szerb–magyar közúti átkelővel 22 kilométerre csökken a határátkelőhelyek átlagos távolsága, ez azonban jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, ahol két-három kilométerenként léphető át a határ.

– A tervek szerint 2014-ben a szerb–magyar határszakaszon két új átkelő nyílik. Felújítják és átadják a forgalomnak a régi röszkei átkelőt, Bácsszentgyörgy, valamint Rastina között pedig új nyílik – jelentette be Szijjártó Péter.

Goran Knežević, Szerbia mezőgazdasági minisztere elmondta, hogy az új határátkelőhely megnyitása jelentős mind az utas és az áruforgalom, mind a két ország közötti kétoldalú együttműködések fejlesztése számára.

– Ezzel több stratégiai célnak is eleget teszünk, úgy az integrált határirányításnak, mint a visszaélések számának, továbbá a bűnözés és a korrupció térnyerése csökkentésének is. Szerbia és Magyarország ezzel is megmutatja, hogy önzetlenül fejleszti a jó szomszédsági kapcsolatokat, aminek rendkívüli jelentősége van Szerbia uniós integrációs útjában – mondta a mezőgazdasági miniszter.

Kiemelte, hogy Magyarország jelentős gazdasági partnere Szerbiának és a kétoldali kapcsolatok a jó szomszédságon, a piacok közelségén, valamint az infrastrukturális összeköttetéseken alapulnak. Hozzátette, ennek fejlődősét bizonyítja a két ország közötti növekvő árucsere-forgalom, különösképp a mezőgazdasági termékek forgalma.

– A határátkelőhely megnyitásával hozzájárulunk a két ország közötti, valamint Szerbia és azon európai uniós tagállamok közötti együttműködéshez, amelyek számára a jelen közlekedési folyosó nagy stratégiai és gazdasági jelentőséggel bír – mondta a miniszter.

Nenad Banović, a szerbiai határrendőrség főnöke elmondta, hogy a határátkelőhelyen két kontrollpont helyett csak egy működik, ami jelentősen meggyorsítja a határérkelés gyorsaságát.

– Számításaink szerint az Ásotthalom–Királyhalom határátkelőhely jelentősen tehermentesíti majd a röszkei határátkelőt – mondta Banović.

Az ünnepséget a sajtón és a meghívott vendégeken kívül a helyi lakosság is érdeklődve figyelte, majd a ceremónia vége után egy fél órával nyitották meg a személyforgalom számára is a sorompókat.

Babgulyás az út mentén

A határátkelőhely átadása alkalmából a helybeliek is ünnepeltek, volt, aki babot főzött az út mentén, azzal kínálta a határra igyekvőket. Berta Vilmos királyhalmi lakos a határátkelőhöz vezető utcában lakik. Mint megjegyezte, szomszédjaival évekkel korábban megfogadta, hogy ha valaha is megépül az út és a határátkelőhely, minden arra járót megkínálnak egy tányér bográcsossal.

– Nagyon vártuk a határátkelő megnyitását és nagyon örülünk neki, hiszen hasznunkra fog válni, hogy most már közelebb van Magyarország – mondta Berta Vilmos.

 

Szerző (Forrás)
Diósi Árpád, Magyar Szó
Többi hír