Ugrás a tartalomra

A kaponyai csatára emlékeztek vasárnap délután

Megkoszorúzták a Bajmok és Szabadka közötti emlékművet, illetve elhelyezték a kegyelet virágait Töröky Pál bajmoki kántortanító sírjánál is, aki részt vett az 1849-es ütközetben.

Töröky Pál sírjánál az ünnepi megemlékezés után a hozzátartozók mellett a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság, valamint a Dózsa György Magyar Művelődési Központ képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

Bálint Lukács Mónika, elnök, Dózsa György MMK, Bajmok: „Minden évben igyekszünk ide is eljönni, ugyan ezen a megemlékezésen, itt a temetőben, nincsenek olyan nagy számban, de a hozzátartozók, ugyanis az ő hozzátartozói még élnek, ők is eljönnek ide, és akkor együtt emlékezünk, nemcsak rá, hanem az összes többi hősre, aki a csatában részt vett.”

A koszorúzás után a kaponyai csata helyszínére vonultak az emberek. Az eseményen az ütközet jelentőségét Nagy Tibor történész részletezte. „Ezzel indul el Bácska felszabadítása, és tudjuk, hogy a Titeli-fennsíkot leszámítva, a magyar honvédségnek az egész Bácskát sikerül visszaszereznie. Ezért jelentős az itteni ütközet.”

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulója az idei. Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere beszédében azt mondta, ne csak büszkék legyünk, hanem öntudatos magyar emberek is. „Azért fontos, mert így nemcsak az elődeink, hanem az utókor számára is egy olyan üzenetet továbbítunk, amely minden magyar ember szívében él. Ez pedig a szabadság iránti szeretet és a szabadság iránti vágy, amely a legnagyobb győzelme volt a magyarságnak.”

A kaponyai csata helyszínén a megemlékezés végén koszorút helyeztek el többek között Szabadka Város Önkormányzatának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Szabadkai Magyar Főkonzulátusnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a Magyar Mozgalomnak és Bajmok Helyi Közösségének képviselői.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír