Ugrás a tartalomra

Kapcsolatrendszer immáron az érdekek síkján is építhető

Véget ért a nemzetközi barátság és együttműködés hete a délkelet-kínai Kuangtung tartományban. Vajdaság és Kuangtung, e 110 millió lelket számláló tartomány együttműködési szerződést írt alá, s ily módon még inkább elmélyülhet a két tartomány közötti együttműködés. A közvetlen kapcsolattartás s egymás kultúrájának, hagyományának a jobb megismerése felgyorsíthatja a gazdasági kapcsolatok kiépítését is.

A vajdasági küldöttség, amelyet Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Pásztor István, a képviselőház elnöke vezetett, Kuangtung tartomány székvárosában, Kuangcsouban töltött legtöbb időt. Kuangcsou a tartomány ipari és kulturális központja, Dél-Kína egyik kulcsfontosságú kereskedelmi kikötője. A Hongkongtól mintegy 120 km-re északra fekvő kikötőváros a Gyöngy-folyón a Dél-kínai-tengerig hajózható. Több mint hétmillió lakost számlál, elővárosaival együtt ez13 milliót jelent.

A tartományi delegáció – amelynek még Miroslav Vasin, a tartományi gazdasági és foglalkoztatásügyi miniszter, valamint Branislav Bugarski, a regionális együttműködésért és önkormányzatokért felelős miniszter is tagja volt – kínai útja során ellátogatott a sencseni székhelyű Shenzhen Energy Groupba is. Gao Ci Minnel, a vállalat igazgatóbizottságnak elnökével az energetikai együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

A 13 millió lakosú Sencsenben a Huawei telekommunikációs és informatikai óriást is meglátogatták. A vállalat, amelyet 1987-ben alapítottak, és csupán hat foglalkoztatottja volt, jelenleg a világ második legnagyobb IT-cége, 150 ezer dolgozót foglalkoztat, és a világpiac harmadát látja el termékeivel és szolgáltatásaival. A vajdasági delegációt a 7,2 milliós Fóshān város vezetősége is fogadta. Fóshān az utóbbi 30 évben lendületesen fejlődik, a térség iparának egyik „motorja”. Csak a város tavaly 10 milliárd dollárt meghaladó értékben exportált különböző árut a világpiacra.

A kínai út tapasztalatait összegezve Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a következőket nyilatkozta:

– Ezt a csaknem egyhetes vendégeskedést összefoglalva azt mondhatom, sikeres hét van mögöttünk, nem csak azért, mert Vajdaság aláírta az együttműködési szerződést Kuangtong tartománnyal – amely Kína szilikonvölgyének tekinthető, itt van ugyanis a modern ipar fellegvára Kínában –; azért is fontos volt ez a látogatás, mert a megállapodás tartalommal való feltöltésére is sor került, legalábbis hozzáfogtunk. Három olyan városban volt alkalmunk város- és cégvezetőkkel találkozni, amelyek már érdekeltek az együttműködésben vagy azért, mert az elmúlt években megjelentek a szerbiai energiaiparban, a számítástechnikában, vagy a jelenlétük még nem nyilvánvaló, a szándékuk ellenben megvan.

– Függetlenül attól, hogy mintegy tízezer kilométer választ el bennünket, egyértelmű, hogy a nagyon jó politikai kapcsolatokon túlmenően az érdekek síkján is építhető olyan kapcsolatrendszer, amely mindkét fél számára fontos és hasznot hozó, a mi számunkra elsősorban azért, mert munkahelyteremtést jelent és szociális erősödést – mondta Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen