Ugrás a tartalomra

„Jogi akadálya nincs, de inkorrekt lépésnek tartjuk”

Az MNT elutasítja azt, hogy Csonka Áron került az adai könyvtár élére – A munkáltató dönthetett volna úgy is, hogy a korábbi igazgatónak megengedi, hogy kitöltse mandátumát

Csonka Áront, végzettségét tekintve szerb nyelvszakos tanárt, a VMDK elnökét nevezte ki az adai községi képviselő-testület az adai Szarvas Gábor Könyvtár élére egyéves időtartamra. A kinevezéssel kapcsolatban sem Bilicki Zoltán polgármester, sem Csonka Áron nem kívánt nyilatkozni. A Magyar Nemzeti Tanács közleményben is reagált már arra, hogy értetlenül áll e, szerinte inkorrekt lépés előtt. Az adai könyvtár korábbi igazgatójának, Hódi Évának még nem járt le a mandátuma, s bár a nyugdíjkorhatárt elérte, a munkáltatónak módjában állt volna megengednie, hogy kitöltse még a mandátumából hátramaradt időt a könyvtár élén.

– A Magyar Nemzeti Tanács élve a törvényes jogköreivel 2010. október 18-án kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánította az adai Szarvas Gábor Könyvtárat. Ez alapján kezdeményezhette az alapítói jogok átvételét, ezt meg is tette a 2011. május 16-i rendes ülésén, és ezt a döntését továbbította az intézménynek és az alapítónak, az adai önkormányzatnak is. Az adai kkt elfogadta a határozatot az alapítói jogok átvételéről 2011. július 18-án, határozatot hozott, hogy 50 százalékban átviszi az intézmény feletti alapítói jogot az MNT-re, ennek megfelelően a fennálló jogok és kötelezettségek céljából szerződést köt az MNT-vel, módosítja az intézmény ügyiratait, és bejegyzésre kerül az illetékes bíróságon. A határozat elfogadásra került és 2011 őszén a szerződési javaslatot elfogadta a községi tanács, és továbbutalta a kkt elé. Azonban a szerződés aláírására már nem került sor Csonka Áron akkori kkt elnök részéről.

– Több ízben próbáltam találkozót megbeszélni, de ezzel kapcsolatban nem akartak újra asztalhoz ülni, hogy megvitassuk, miért történt ez így – magyarázta Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatala elnöke.

– Hódi Évának megszűnt a munkaviszonya, mivel elérte a nyugdíjkorhatárt, de nem engedték, hogy kitöltse a mandátumát, pedig lett volna erre törvényes mód, mert a munkáltató úgy is rendelkezhetett volna, hogy a mandátum végéig a könyvtár élén marad az igazgatónő. Ez nem történt meg, s kinevezték megbízott igazgatónak Csonka Áront. Ennek nincs jogi akadálya, de mi értetlenül állunk e dolog előtt, és úgy látjuk, hogy az adai kultúra ügye politikai síkra lett terelve. Inkorrekt lépésnek tartjuk, hogy egy sikeres igazgatónak nem engedik, hogy letöltse a mandátumát, és pont azt az embert nevezik ki, aki nem írta alá az alapítói jogok rendezéséről szóló, a szövegében jóváhagyott szerződést. Amennyiben alá lett volna írva a szerződés, és bejegyzésre került volna az alapítói jog, akkor nekünk jóváhagyási jogunk lett volna, tehát beleszólhattunk volna az igazgató személyének megválasztásába is.

Szerző (Forrás)
Tápai Renáta, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto