Ugrás a tartalomra

Jelentés az Európa országaiban őshonos kisebbségekről

Öt év után a Szerbiai Képviselőház Európa Tanács-beli küldöttségének nincsen kisebbségi tagja

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője határozati javaslata nyomán az Európa Tanács az Európa különböző országaiban őshonos etnikai, vallási, kulturális és nyelvi kisebbségi közösségekről szóló jelentés elkészítését rendelte el. A jelentés összeállításával Kalmár Ferenc Andrást, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőjét bízták meg.

Kovács Elvira lapunknak nyilatkozva elmondta: úgy érezte, hogy az ET már hosszabb ideje nem foglalkozott átfogó jelentés formájában az Európa különböző országaiban őshonos nemzeti közösségekkel, azok helyzetével, ezért még az ET nyári ülésszakán benyújtotta vonatkozó határozati javaslatát. Meglátásával nem volt egyedül, hiszen határozati javaslatát rekordszámú, tizenhárom ET-tagállam delegációja, illetve huszonhárom aláíró támogatta.

A határozati javaslat így kerülhetett szeptemberben az ET Vezető Testülete elé, ahol jóváhagyták a javaslatot, amelyről ezt követően október első hetében az Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Ellenes Bizottság tárgyalt. A szóban forgó bizottság választotta meg végül a jelentéstevőt.

A készülendő jelentés várhatóan rámutat majd a nemzeti, vallási és nyelvi közösségek helyzetére, kiemeli a különböző országokban jellemző jó példákat, magyarázta Kovács Elvira, hozzátéve, hogy a dokumentum mentén elfogadandó határozat pedig ajánlásokat fogalmaz majd meg. A jelentés várhatóan két éven belül készül el.

Mint azt Kovács Elvira elmondta, a jelentéstevő természetesen el is látogat majd bizonyos célországokba. A VMSZ képviselője szerint Kalmár Ferenc András biztosan kiemelt figyelmet szentel majd a határon túli magyaroknak és ezen belül természetesen a vajdasági magyar közösségnek. Kérdésünkre, hogy a szóban forgó jelentés miért fontos, Kovács Elvira a következőképpen fogalmazott:

„Az Európai Unió után az ET a legfontosabb nemzetközi intézmény mindannyiunk számára. Sőt, a még nem EU-tagállamok tekintetében kiemelt jelentőséggel bír.

Az ET alappillérei a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok. Ezért nagyon fontos, hogy az őshonos kisebbségek jogaival, helyzetével is foglalkozzon. Sajnos az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy ha a kisebbségi és emberi jogokról volt szó, akkor az ET jelentései szinte kizárólag a romákkal foglalkoztak. Ezért éreztem fontosnak, hogy javasoljam az őshonos kisebbségek helyzetével foglalkozó jelentés elkészítését.”

Kovács Elvira, aki 2007 októbere óta volt tagja a Szerbiai Képviselőház ET-küldöttségének, az új összetételű parlament megválasztása után elveszítette helyét a delegációban.

Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a delegációban van üres hely, ezért a VMSZ képviselői kérni fogják, hogy Kovács Elvira ismét helyet kapjon ott. Megengedhetetlen, hogy egy ilyen fontos küldöttség egyetlen tagja, vagy taghelyettese sem valamelyik nemzeti közösség képviselője, hangsúlyozta Kovács Elvira, aki azon túlmenően, hogy fontos kapcsolatrendszert épített ki az ET-ben, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke, valamint idén tavasz óta a Kisebbségjogi Albizottság elnöke.

Mivel jelenleg nem tagja a delegációnak, így az albizottság munkájában sem vehet részt, sőt, azt sem tudni, hogy mi lesz az ifjúság és az oktatás gondjairól készített jelentésének a sorsa.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn
Többi hír