Ugrás a tartalomra

Januárban rajtol a VMSZ fejlesztési programja

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos keretet hagyott jóvá a tervek megvalósítására

Több mint két évet dolgoztunk a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési programon – emlékeztetett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lapunknak adott nyilatkozata elején, melyre a magyar kormány ülését követően került sor. A kormányülésen a pártelnök is részt vett.

– Ez a munka befejeződött és bemutattuk most a tervet. Nem csupán a prezentálást ejtettük most azonban meg, a kormány döntést is hozott arra vonatkozóan, hogy támogatni fogja ennek a programnak a megvalósítását. Ez egy hihetetlenül nagy eredménye a Vajdasági Magyar Szövetségnek és azoknak a szakértőknek, akik pártagként és párton kívüliként is részesei voltak ennek a példa nélküli erőfeszítésnek. Elismerésnek számít mindez az elvégezett munka vonatkozásában is – értékelte Pásztor.

Mint mondta, annak ténye, hogy a magyar kormány a támogatásról szóló döntést hozott egyrészt méltányolja az erőfeszítést, másrészt pedig elismeri a vajdasági magyar közösség és a VMSZ erejét is, hiszen ez a döntés arról szól valójában, hogy a kormány mindkettőben látja azt az erőt, amelyik sikerrel tudja venni az akadályokat és meg tudja valósítani a program célkitűzéseit. Nemzetpolitikai szempontból is fontos határozatról beszélünk, állapította meg.

– A mai döntéssel a megvalósításhoz rendelt nagyon-nagyon jelentős anyagi forrásokkal egy olyan kapaszkodó, perspektíva lehetősége nyílik meg a vajdasági magyar emberek, vállalkozók, kenyérkeresők százai, ezrei előtt, amelyik talán feledtetni tudja a mindennapi gondokat és reményre ad lehetőséget.

„NE RÚGJUNK TÖBB ÖNGÓLT”

Nem egy „hosszú gyeplőn” haladó történet ez, szögezte le Pásztor, a megvalósítás, mint közölte, már a jövő év elején megkezdődik. Egy ötvenmilliárd forintos keretről beszélünk, melyből húszmilliárd forint vissza nem térítendő összeget jelent, harmincmilliárd pedig egy olyan hitelkonstrukció része, amelyik kedvező kölcsönökhöz ad hozzáférést. Ennek az apró részleteit januárig kidolgozzák és ezzel már rajtolhat a fejlesztési program is – közölte.

– Ez a járható út közéleti és politikai értelemben, nem az acsarkodás és mindenféle megosztás, ujjal mutogatás. Az csupán rombol. Nekünk pedig most építkezésre van nagyon nagy szükségünk. A magam részéről mindenki felé nyitott vagyok, mindenki felé, aki nem romboni, hanem építeni akar, mindenki felé, aki kész betartani az alapvető játékszabályokat és úgy akar lenni egy csapat része, hogy ismeri a saját kapuját is meg az ellenfelét is, s a labda birtokában ne az legyen a célja, hogy mindenképp a saját kapuja felé vezesse azt, vagy az oldalvonalon kívül rúgja – utalt Pásztor a vajdasági magyar közélet történéseire nyilatkozatában.

MEZŐGAZDASÁG, VÁLLALKOZÁSOK, INNOVÁCIÓK

A megvalósítási határidőkre vonatkozó kérdésünkre válaszolva a pártelnök elmondta, hogy az első pályázatokat január elején ki fogják írni.

– Az a közös cél, hogy minél hamarabb aláírjuk az első támogatási szerződéseket. Az a cél, hogy az emberek minél előbb megkapják az első támogatásokat, hiteleket. Nagy szükség van erre. Ezért szorgalmazzuk a pályázatok gyors kiírását, melynek köszönhetően szerintem az év első negyedében az első szerződéseket is aláírhatjuk és a pénzt is folyósíthatjuk már – ismertette Pásztor.

A támogatási területekre vonatkozóan elmondta, hogy a korábbi tervek nem változtak.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a mezőgazdaságra, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, az idegenforgalomra, az innovációkra. Támogatásra számíthat mindaz, amivel az emberek foglalkoznak, hogy megerősítsék vállalkozásaikat, hogy életképessé tegyék azokat, lehetőséget kell teremtenünk beszállítói körök működtetésére, új munkahelyeket kell teremtenünk. Elsősorban a magyar emberek részére, de nem kizárólag a magyarok számára, hanem mindazok számára, akik velünk együtt élnek és dolgoznak.

 „NEM AZ A SZÁNDÉK, HOGY FELÉLJÜK A KERETET”

A távolabbi tervekre vonatkozó kérdésünkre Pásztor azt válaszolta, hogy a most jóváhagyott összeg egy jelentős részének forgótőkét kell képeznie, s ebben az úgynevezett revolving rendszerben újra és újra kiosztásra kell kerülnie további kezdeményezéseket segítve.

– Nem az a szándék, hogy a keretet egyszer csak teljesen feléljük, az a szándék, hogy akik segítséget kaptak, azok visszafizessék a hiteleket és azokat újból felhasználhassuk mások támogatására is – magyarázta a részleteket a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a magyar kormányülést követően.

A vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési program megvalósításának üteme

  • 2015 novemberében a magyar kormány jóváhagyja a program támogatási keretösszegét (50 milliárd forint – 160,8 millió euró). A vissza nem térítendő keretrész 20 milliárd forint.
  • 2015 végéig kidolgozzák a hitelkonstrukció részleteit.
  • 2016 januárjában kiírják az első pályázatokat.
  • 2016 első negyedévében jóváhagyják az első támogatásokat és folyósítják a pénzt.
  • A hitelrészletek visszafizetése forgótőkét képezve további támogatásokat tesz lehetővé és szavatolja a program folytatását a következő években.
Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen