Ugrás a tartalomra

Január 15-én kezdődik a második félév a vajdasági iskolákban

Öt nappal később, január 15-én kezdődik meg a tanítás a vajdasági általános- és középiskolákban. A tanárok javaslatára így egyszerre ér majd véget Vajdaságban és Szerbiában is az iskolaév.

Még gyerekzsivajtól hangos a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola folyosója. A hétvégén azonban megkezdődik a várva várt téli szünet. Barna Krisztina, tanár, Miroslav Antić Általános Iskola, Palics: „Nagyon ki vagyunk fáradva. Gyerekek is, mi is, tanárok, nem volt szünetünk ebben az első félévben, úgyhogy mindenkire ráfér a pihenés, hogy felkészüljön és nagyobb erővel vágjon bele a második félévbe.”

Az eredeti tervek szerint a második félév január 10-én kezdődött volna. A tanárok javaslatára azonban ez megváltozott, így öt nappal később indul a második félév. Sörös Márta, megbízott igazgató, Miroslav Antić Általános Iskola, Palics: „Január 15-én, hétfőn indítunk a második félévvel. A történet onnan indult, hogy nagyon hosszú volt az első félévünk, mindenféle szünet, megállás nélkül, sem mindenszentek, sem őszi szünet nem volt benne a programban, és akkor egy kicsit megerőltető volt, évek óta ez volt a bevett szokás, hogy 15-én kezdünk.”

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár a Pannon RTV-nek elmondta, több vajdasági iskola is kérte a munkanaptár módosítását. Emellett az ütemterv elkészítésekor még nem volt biztos a kisérettségik időpontja. A most kiesett napokat az iskolaév végén pótolják majd.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Ezt a minisztérium határozza meg, és ez az akadály is elhárult most az elől végül, hogy meghosszabbítsuk ezzel az öt nappal. Három munkanapról van szó, meg egy hétvégéről, amivel most hosszabbá vált a téli szünet. A diákjaink, gyerekeink biztos örülnek, pihentebbek lesznek a második félév kezdetén, és bizony a költségek is fontosak, tehát egyrészt az iskolák költségei kisebbek lehetnek, a fűtési költségekre gondolok, ez az öt nap miatt, másrészt a szülők költségei is kisebbek lesznek, ami az útiköltségeket illeti.”

A második félévben a tervek szerint április 14-e és május 5-e lesz munkaszombat. Az általános iskolás végzősök május 31-ig koptatják a padokat, a többieknek június 14-én ér véget a tanítás. A ballagó gimnazisták május 24-ig, a szakközépiskolások pedig május 31-éig járnak iskolába. A többi középiskolás számára június 21-én ér végett az oktatás.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is.
A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket