Ugrás a tartalomra

Intézkedéscsomagot fogadtak el a gazdák megsegítésére

 

Az aszály miatt kárt elszenvedő gazdák megsegítése céljából a szerb kormány csütörökön 12 milliárd és 15 milliárd dinár közötti értékű támogatási intézkedéscsomagot fogadott el. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője dicséretesnek tartja az elképzeléseket, ugyanakkor feltette a kérdést: Vajon miért nem beszél senki az illetékesek közül az idei támogatásokról?

Goran Knežević mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az intézkedéseket három csoportra lehet felosztani: a gazdákat mentesítik bizonyos költségek, járulékok fizetése alól, vagy kitolják a kötelezettségek fizetésének határidejét; a stabil ellátás és árak érdekében bizonyos termékek tekintetében a Köztársasági Árutartalékok megteszi a kellő lépéseket; bizonyos korábbi támogatások növelésével a gazdák közvetlen anyagi támogatáshoz jutnak.

Knežević bízik benne, hogy sikerül előteremteni az intézkedéscsomagra a pénzt.

– A pénzügyi és egyéb minisztériumok is ígéretet tettek arra, hogy előteremtik a szükséges összeget. Reményeink szerint szeptember 15-ig módosítjuk az állami költségvetést és ezután elkezdhetjük megvalósítani a mezőgazdaság és a gazdák megsegítésével kapcsolatos terveket. Abban is bízom, hogy a gazdák elfogadják az intézkedéseket, hiszen ebben a pillanatban ezek jelentik az egyetlen ésszerű megoldást – nyilatkozta Knežević.

A szerb kormány közleményéből kiderült, hogy azoknak a bejegyzett gazdaságoknak, amelyek tulajdonosai a mezőgazdasági minisztérium által támogatott rövid, vagy hosszú lejáratú hitelre kötöttek szerződést, a következő egy évben csak a kamatot kell törleszteniük. A másik intézkedés értelmében a bejegyzett gazdaságoknak a 2011-es és a 2012-es termelési évre vonatkozólag nem kellene fizetniük a vízlecsapolási illetéket. A Köztársasági Árutartalékok 200 ezer tonna árukukoricát vásárolnak fel a hazai piacon, valamint a következő aratásig mindenféle gabona után eltörlik a behozatali vámot. Az intézkedéscsomag keretében az illetékesek napi szinten fogják ellenőrizni a mezőgazdasági termékek és a gabonafélék kivitelét.

A vágójószág után fizetett támogatást megduplázzák: egy borjú után 10 ezer, egy sertés után pedig ezer dinárt kapnak majd a tenyésztők. Az év harmadik, valamint negyedik negyedében a literenkénti öt dinár helyett hét dinár lesz a tejártérítmény (tejprémium).

Az intézkedéscsomag kidolgozói javasolták, hogy a szerb kormány kérje fel az önkormányzatokat, hogy az állami földeket bérlő bejegyzett gazdákat az idei évben szabadítsák fel a bérelit díj fizetése alól, nyilatkozta Knežević a kormányülés előtt, hozzátéve, hogy az intézkedéscsomag értelmében a gazdák feltehetőleg tíz napon belül kedvezményes áron vásárolhatnak majd gázolajat.

MARADT MEGVÁLASZOLATLAN KÉRDÉS

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja üdvözölte az intézkedéscsomagban javasolt lépéseket, ugyanakkor néhány intézkedéssel kapcsolatban kételyének adott hangot.

– A hitelekkel kapcsolatos intézkedés teljesen rendben van, a tartományi kormány ezt már korábban is javasolta. A hitellel rendelkező gazdák biztosan jobb helyzetbe kerülnek, ha egy évig csak a kamatot lesznek kötelesek fizetni. Ugyanez vonatkozik a vízlecsapolási illeték fizetésének eltörlésére is. Erre az intézkedésre már két korábbi termelési évben is volt példa. Az állami földeket bérlő gazdákat érintő intézkedés tekintetében mindenféleképpen tartózkodónak kell lenni. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, az állami földek után fizetett bérleti díj 40 százaléka az önkormányzatoké, 30 százaléka a tartományé, 30 százaléka pedig a mezőgazdasági minisztériumé, vagyis a köztársaságé lesz. Mivel a kormány az önkormányzatokat kérné a bérleti díj eltörlésére, akkor az azt is jelentheti, hogy csak az önkormányzatokat megillető 40 százalékot nem fizetnék a gazdák. Mi van a másik 30–30 százalékkal? Jó lenne tudni, hogy vajon a tartomány és a köztársaság is lemondanak-e az őket megillető részről. Az is probléma, hogy az utóbbi időben állami földhöz kisgazdák még a törvényes szabályozás módosításának ellenére sem jutottak. A legnagyobb gazdák, vagy a gazdákon keresztül különböző mezőgazdasági szövetkezetek, jutnak állami földekhez. Ezzel az intézkedéssel tulajdonképpen azokat segítenék, akiknek a legtöbbje van. Az intézkedés önmagában pozitív, a magánszemélyektől földet bérlő kistermelők viszont hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Ez az intézkedés megosztja majd a gazdákat – összegezte Fremond.

A VMSZ képviselője szerint az intézkedések szépek és jók, az egyik legfontosabb, egyelőre megválaszolatlan kérdés viszont az, hogy miért nem beszél senki az idei támogatásokról, amelyek egyébként is járnának a gazdáknak. A kérdés az, hogy ezeknek a kifizetése magától értetődik-e, vagy esetleg mégsem, fejtegette Fremond, hozzátéve: a termelőket ezeknek azösszegeknek a kifizetése érdekli a legjobban. A gazdák, vagyis azoknak is csak egy része, az idén eddig csupán valamiféle előleget kapott, a támogatást szeptemberig, vagy szeptember folyamán kellene megkapniuk, részletezte Fremond, hozzáfűzve: végső ideje, hogy az illetékesek erről is nyilatkozzanak.

Szerző (Forrás)
Pesevszki Evelyn, Magyar Szó
Többi hír