Ugrás a tartalomra

Intenzív választási kampányra készül a VMSZ

Pásztor István pártelnök a Szabadkai Magyar Rádióban elmondta, intenzív, körülbelül másfél hónapig tartó kampányt tervez az április 26-i választások előtt a Vajdasági Magyar Szövetség.

Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában elmondta, a következő évek nagyon fontosak Szerbia uniós útja szempontjából. Emiatt is lényeges, hogy a vajdasági magyarság minden szinten képviseltesse magát, ahogy eddig is. A VMSZ elnöke a migrációs helyzetről ugyancsak szólt. A balkáni útvonal szerinte még hosszú ideig aktív lesz, ezért a jelenségről beszélni kell, nem szabad hallgatni róla.

Nem elsősorban a migránsok döntése, hogy merre haladnak, hanem azoké, akik ezt a folyamatot segítik és szervezik - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, hogy a Szerbiát is érintő Magyarország felé vezető migrációs útvonal vélhetően még hosszabb ideig aktív lesz. A migránsok pedig a körülmények miatt agresszívabbá válhatnak, hiszen vannak, akik vagy egy tucat határsértési próbálkozás után sem tudnak az Európai Unió területére jutni. „Ezekről a jelenségekről világosan, nyíltan és egyenesen beszélünk. Azt kell látni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikusain kívül nincs jóformán senki a szerbiai politikai mezőnyben, aki erről a jelenségről beszélne. Mi sem örömünkben tesszük ezt. Nem napi politikai pontszerzés miatt tesszük. Hanem azért, mert ez egy olyan jelenség, amit nem szabad elhallgatni. Nem szabad egyfajta cinikus humanizmus mögé bújva elhallgatni azt, hogy azok az emberek, akik ezzel a jelenséggel a mindennapi életükben találkoznak, milyen veszélyeknek és milyen problémáknak vannak kitéve.”

Szerbiában többszintű választások lesznek április 26-án. Ezzel kapcsolatban Pásztor István elmondta, hogy intenzív, de nem túl hosszú kampányt terveznek. Minél több helyszínre szeretnének eljutni, hogy beszéljenek az emberekkel, ismertessék az elmúlt időszak eredményeit és az elkövetkező esztendőkre vonatkozó terveket. A VMSZ elnöke elmondta: remélhetően a következő években felgyorsul Szerbia európai uniós csatlakozási folyamata. A jogalkotás kérdése is hangsúlyos lesz, illetve vélhetően az uniós források is elérhetővé válnak. „Azért tudtunk nagyon sok ügyet intézni, azért tudtunk egyről a kettőre haladni, azért tudtunk jelentős forrásokat mozgatni, azért tudtunk jelentős anyaországi problémákat is beforgatni az itteni problémák megoldására, mert a döntéshozók asztalánál ültünk. Irányítottuk a folyamatokat. Részesei voltunk a folyamat irányításának. Nem futottuk az események után, hanem megpróbáltuk azokat befolyásolni.”

Pásztor István a szabadkai fejlesztésekről is beszélt. Az idei nyári idény elejére befejeződhet a palicsi wellnessközpont kültéri medencéinek kiépítése, őszre pedig már a beltéri medencéket is igénybe lehet venni. A szabadkai Népszínház teljes kiépítése az év végére valósul meg - tette hozzá a VMSZ elnöke.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír