You are here

Megnyílt Újvidéken az 52. Lorist őszi vásár, amelyen elsősorban halászati és vadászati újdonságokat mutatnak be.

A vásáron olyan témák is megjelennek, mint a gyógyturizmus vagy a természetvédelem. Előadások, kiállítások várják az érdeklődőket egészen vasárnapig.

Húsz országból 500 kiállító vesz részt az 52. Lorist őszi vásáron. Az érdeklődők a vadászati, és halászati felszerelésekből válogathatnak, de turisztikai kínálatokat is megtekinthetnek. A Lorist partnerországa Magyarország.

A vasárnapig tartó rendezvényen a környezetvédelemnek nagy jelentőséget szentelnek, elsősorban a hulladékkezelés és a szennyvizek tisztításának fontosságát szeretnék bemutatni.

Vladimir Galić, tartományi környezetvédelmi titkár: „A Tartományi Kormány jelentős összegekkel pénzelte a szennyvíztisztítókat, a vásáron pedig bemutatjuk azoknak a vállalkozásoknak a tapasztalatait, akik jártasak a hulladékkezelésben.”

Magyarország, a rendezvény partnerországa elsősorban a vadászatot, a halászatot valamint a természettel való összhangban élést igyekszik népszerűsíteni. Bemutatják eddigi tapasztalataikat is.

Szinay Attila, közigazgatási államtitkár, Magyarország: „Általában a vadgazdálkodás az az Európai Unióban is egy kiemelt terület, és azok a szabályozók, amelyekkel Magyarország is már találkozott és azok a problémák, amelyeket meg kell oldanunk Európában, Közép-Európában vagy Magyarország és Szerbia viszonylatában, nekünk ebben már vannak tapasztalataink, és ha a kiállításon vagy a kísérő rendezvényeken át tudjuk adni, akkor ez mind a két félnek előnyös.”

2018-ban a vadászati ágazatból Szerbia mintegy 5 millió euró bevételt valósított meg. Ez messzemenően elmarad a horvát vagy a magyar eredményektől, de a siker érdekében meg kell teremteni a vadászatra alkalmas lehetőségeket is – mondta a rendezvényen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „De ami az én számomra, ismerve a mi népünket, legalább ennyire fontos, az nem a bevétel, hanem az a több ezer ember, aki halászattal és vadászattal foglalkozik. Jóformán nincsen falu, nincs kisközösség, ahol legalább egy vadásztársaság nincs, ez a szabadidő eltöltésének, a természettel való együttélésnek egy olyan ősi formája, amelynek a megmaradása fontosabb, mint a tevékenységből származó bevétel.”

Október 3-án, csütörtökön Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes nyitja majd meg az újvidéki vásáron a magyar standot, itt a 2021-es vadászati világkiállítást népszerűsíti majd Magyarország.

 

Szerző: 
Pannon RTV