Ugrás a tartalomra

A horvát közösség ünnepe

A HNT megalakulására emlékeztek Szabadkán

Az első Horvát Nemzeti Tanács 2002. december 15-én alakult meg. Ez a nap a horvát nemzeti közösség négy ünnepének egyike. Ebből az alkalomból a HNT pénteken este díszülést tartott a szabadkai Városháza dísztermében. Az esemény jelentőségét Jasna Vojnić, a HNT elnöke ismertette a díszülés előtti sajtótájékoztatón. 

– A hagyományok szerint ezen az ünnepségen nyújtjuk át az elismeréseket azoknak a személyeknek, akik maradandót alkottak a kultúra, az oktatás és a közösségi munka területén. Emellett a horvát közösség számára egy fontos eseményre is sor került a mai napon. Nem sokkal a díszülés előtt aláírtuk a szerződést, amelynek értelmében Horvátország pénzeszközöket biztosított a Horvát Ház felépítésére, és a közösség megerősítésére – nyilatkozta a HNT elnöke.

Jasna Vojnić a fentiekhez hozzátette, hogy az országban jelenleg mintegy 58 ezer horvát él. Szerinte Szerbia uniós csatlakozási törekvéseinek, valamint Horvátország hathatós támogatásának köszönhetően az utóbbi néhány évben jobban érvényesülnek a horvát kisebbség jogai, mint korábban.

Az ünnepség egyik vendége Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, aki a következő nyilatkozatot tette a sajtó képviselőinek:

– Tizenhét éve annak, hogy a horvát nemzeti közösség létrehozta saját nemzeti tanácsát, egy előző jogszabály értelmében. Az azóta eltelt időszak fontos periódus volt az ország, és az itt élő kisebbségi közösségek életében, ugyanis sikerült közösen kialakítanunk olyan rendszerbeli megoldásokat, amelyek a szerbiai jogrendnek a részévé váltak. Az identitásmegőrzés szempontjából fontos kérdések, az azzal kapcsolatos döntések meghozatala jelentős mértékben átkerült a nemzeti tanácsokhoz. Véleményem szerint ez egy jó gyakorlat. Kiállta az idők próbáját – mondta Pásztor István.

A díszülés kezdetén felcsendült a szerb és a horvát himnusz, majd Jasna Vojnić ismertette a HNT eddigi munkáját. Az eseményen felszólalt Zvonko Milas, a horvát kormány határon túl élő horvátok felelős államtitkára, Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára és Pásztor István. Ezt követően Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének vezetője ismertette az intézet tízéves tevékenységét. Végül Jasna Vojnić átadta az elismeréseket. A dr. Josip Andrić-díjat a horvát kultúra előmozdításáért dr. Milana Černelić, a Zágrábi Egyetem rendes tanárának ítélték oda. A horvát nyelv oktatásának elősegítéséért járó Pajo Kujundžić-díjat a Szabadkai Egyházmegye kapta, amelyet az egyházmegye nevében Mirko Štefković püspökségi titkár vett át. A közösségi munkáért járó Josip Jelačić bán-díjban pedig Božo Galić Vukovár-Szerém megye főispánja részesült.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, pasz (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír