Ugrás a tartalomra

Horn Gyula temetésére

A Vajdasági Magyar Szövetség és a magam nevében szeretném kifejezni együttérzésünket úgy a család, mint Horn Gyula tisztelői irányában és biztosítani Őket arról, hogy osztozunk gyászukban és fájdalmukban.
 
Horn Gyula élete és tevékenysége a magyar történelem megkerülhetetlen fejezete. Határozottságát és szilárd kitartását elképzelései és elvei mentén, azok is elismerték, akik nem osztoztak nézeteiben, akiktől távol állt politikai meggyőződése és a magyar történelem, mint 1956 fájó pillanatainak általa való megítélése.

Horn Gyulát tisztelői szigorú, következetes, zárkózott embernek ismerték. Nagy munkabírású, felvilágosult, gyakorlatias szakemberként tartották számon Magyarországon és külföldön egyaránt.

Élete és magatartása, gondolkodásmódja és döntései, nyilatkozatai akkor is értékesek, ha vitát kavarnak, fájdalmat okoznak, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar nemzet el tudja fogadni saját történelmét, szembe tudjon nézni a múltjával és azzal, hogy a múlt megítélése, megélése akkor is, ha nem hoz közelebb, mégis erősíti a nemzetet, mert megtanítja arra, hogy amit nem fogad el, azt elutasítja, amit viszont tisztelnie kell, azt képes tisztelni. A magyar történelem alakításának és alakulásának hosszú és tevékeny élete során Horn Gyula többször volt meghatározó szereplője: külügyminiszterként előkészítette, majd aláírta a magyar-szovjet csapatkivonási megállapodást. A rendszerváltás korának magyar politikusai közül, beleértve a polgári ellenzék képviselőit is, elsőként vetette fel Magyarország lehetséges NATO-tagságának témáját, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyét. És ő jelentette be 1989-ben, hogy a magyar hatóságok átengedik a határon az NDK polgárait.

Horn Gyula utolsó interjúiban is tetten érhető határozottsága és elképzelései nagyformátumú politikust mutatnak. Ilyennek tartja meg őt a magyar politikatörténet és emlékezet.
                                                                                                         

                                                                                      Pásztor István
                                                                                       a Vajdasági Magyar  Szövetség elnöke

 

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto