Ugrás a tartalomra

Holnaptól kezdve rendkívüli árvízvédelmi intézkedések várhatók

A vízügyi szakemberek szerint Bezdánnál hétfőn vagy kedden meghaladja a Duna vízszintje a 700 centimétert, olyankor már rendkívüli árvízvédelmi intézkedésekre van szükség. A rendes védelemről 500 centiméteres vízállásnál gondoskodtak, ez az érték két méterrel alacsonyabb a mára várhatónál.

A múlt pénteken meglepő nyugalmat tapasztaltam a Duna legelső védvonalánál, a Baracska üdülőtelepen. Az egykori kompkikötő mellett életvitelszerűen lakó famílián kívül mindössze egy közlekedési rendőrjárőr tartózkodott a már elöntött telep bejáratánál. Az egyik rendőr mutatta, hogy a padnak, ahonnan még tegnap szemlélte a folyót, immár csak a támlája látszik ki. Ekkor 562 centiméternél volt a víz szintje. Itt az 1965-ös áradás során jegyeztek rekordot, 776 centimétert, 2006-ban pedig 736 centinél tetőzött a folyó. Tekintettel arra, hogy a Duna felső folyásán történelmi rekordokat döntött a vízállás, itt sem várható másként.

A helyszínen érdeklődtem, hogy itt folyamatosan ekkora-e a nyugalom, mire azt a választ kaptam, hogy a nyaralók tulajdonosai fölpakolták holmijukat a fölső szintekre, egyéb, árvíz közeledését jelző aktivitást nem tapasztaltak. Ellátogattam az ugyancsak a folyóparton álló vámház közelébe, ott sem láttam egy árva lelket sem, miként a kicsivel távolabb eső Kengyijánál, a Baracska Környezetvédelmi Műhelyben is csak a tulajdonost találtam. Ő megerősítette: nem tapasztalt mozgolódást a környéken.

Odahaza viszont már várt a zombori árvízvédelmi csoport közleménye. A csoport tagjait a múlt pénteken a Nyugat-Bácska Vízgazdálkodási Társadalmi Vállalat, valamint Vladislav Milošev, a régió árvízvédelmi felelőse és koordinátora tájékoztatta, hogy a hatalmas árhullám érkezése miatt június ötödikén elrendelték a rendes árvízvédelmi intézkedéseket, ekkor Bezdánnál 490 centiméteres volt a víz szintje. Attól fogva szektoronként megfigyelők ellenőrzik a védvonalakat, a negatív jelenségek elhárítására pedig operatív szolgálatot alakítottak ki.

– Jelenleg minden a rendes árvízvédelmi intézkedések keretében zajlik, a rendkívüli intézkedések meghirdetését követően 24 órás ügyeletet vezetünk be – mondta Milošev.

A Duna vízszintje minden bizonnyal június 12-e és 14-e között éri el a 700 centimétert – hangzott el az összejövetelen. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint erre már korábban, vagyis holnap sor kerülhet.

Vasárnap délelőtt már többen szemlélték a megáradt Dunát. A vízszint 632 centiméternél tartott, de a vízmennyiség arányosan eloszlott az árterületen, bár a már említett pad támláját is ellepte. Érdeklődőként a helyszínen tartózkodott Panda János, a szerb női kajakválogatott korábbi szövetségi kapitánya, és elmondta, nagy bajt hozhat a levonuló árhullám, a nagy dunai csárda is bizonyára víz alá kerül. A délelőtt során többen érkeztek, olyanok, akik eddig abban bíztak, hogy a víz nem emelkedik 700 centi fölé, és így az ő nyaralójukat még nem éri el az ár. Tegnap már ők is pakoltak az emeletre. Az üdülőtelep magasabban fekvő részeire is csak csónakkal jutottak el.

A Duna már eddig is tetemes mennyiségű hordalékot, szemetet halmozott fel a kisebb öblökben, és megindultak a termetes uszadékfák is.

A zombori árvízvédelmi operatív csoport ma, hétfőn tartja újabb értekezletét.

Szerző (Forrás)
Fekete J. József, Magyar Szó
Többi hír