Ugrás a tartalomra

Házi vámolás

Ma indult el az első szállítmány a bácskossuthfalvi Sila Rt. udvaráról, amelyet egyszerűsített vámeljárással ellenőriztek. A folyamatot a szabadkai Vámhivatal szakemberei felügyeleték. Észak-Vajdaságban egyedülállóként a Sila Rt. rendelkezik a házi vámoláshoz való joggal.

A bácskossuthfalvi Sila láncgyár közel 4000 terméket készít. Ezeknek az exportálása vált most gyorsabbá és olcsóbbá az új, házi vámolásos rendszernek köszönhetően. A vállalat márciusban kapta meg a végzést, amely feljogosítja őket az egyszerűsített vámeljárásra, amely mind a kivitelre, mind a behozatalra vonatkozik. A felhatalmazott exportőri státusz megszerzése volt az egyik előfeltétele a házi vámolásnak – emelte ki Ifj. Méhes Béla, a Sila Rt. vezérigazgatója. „Észak-Vajdaságban senki nincs, aki ezt a házi vámolást tudja végezni és felhatalmazást kapott arra, hogy végezheti ezt a házi vámolást. A kivitelnél egy cég létezik, a behozatalnál pedig mi vagyunk az elsők.”

Az új rendszerrel a gyár udvarában egy szakember felügyelete mellett vámolják a rakományt. Hetente 10-12 kiviteli vámolást végeznek. Ezzel a gyár nagyobb felelősséget vállal, ugyanakkor időt és pénzt takarít meg. A mikrofonnál Palusek Magdolna, a gyár vám-, spedíciós-, és külkereskedelmi ügyvitelének koordinátora. „Gazdasági szempontja van ennek elsősorban, és ez az, ami a Sila szemszögéből megéri. Hiszen, ha azt nézzük, hogy 626 vámolásunk volt a tavalyi év folyamán, amit egy spedíciónak fizettünk, ez bizony nagy összeg.”

Az első rakomány, amelyet a házi vámolásos rendszerrel nyugtáztak Boszniába indult el.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír