Ugrás a tartalomra

A határon túli területek gazdasági fejlesztéséről tanácskoztak az IKSZ kisvárdai táborában

Az identitásmegőrzés mellett Erdély, Felvidék, a Vajdaság és Kárpátalja magyarlakta területeinek gazdasági fejlesztési programjairól tanácskoztak a magyar kormány és a határon túli magyar szervezetek vezetői az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári táborában Kisvárdán.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, az elmúlt több mint két évtizedben a határon túli magyarokat összefogó szervezetek a külhoni magyar közösségek identitásmegőrzésével, a megmaradás problémáival és az oktatást, a kultúrát, a médiát és a nyelvhasználatot érintő kérdésekkel foglalkoztak leginkább.

 Jelenleg az életminőség és az egzisztencia kialakítását, azaz a gazdasági megerősödést tartják a legfontosabb feladatnak.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Erdélynek földrajzi és gazdasági jellemzői miatt bonyolultabb a helyzete, mint Vajdaságnak. Erdély gazdaságfejlesztési stratégiáját a tájegységi eltérések, a román nemzetnek a térséget érintő “fóbiája”, valamint az európai uniós források szigorú felhasználási feltételei árnyalják – fejtette ki. 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír