Ugrás a tartalomra

A határok elválasztanak, a problémák összekötnek

Együttműködési megállapodást írtak alá Vajdaság tartomány, Csongrád megye és Bács-Kiskun megye képviselői

– Ünnep ez a mai nap az együttműködési megállapodás aláírása miatt is, de azért is, mert tartalmas megbeszélést folytathattunk egy népes munkatestülettel – ezekkel a szavakkal értékelte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a szerdai újvidéki találkozót a szomszédos Csongrád és Bács-Kiskun megyék küldöttségével. Az együttműködési lehetőségek széles köréről folytattak eszmecserét a jelenlévők. A korábbi kapcsolatépítési fáradozások folyományaként és a jövőbeni elképzelések záradékaként két együttműködési megállapodás aláírásával zárult a tárgyalás.

Csongrád megyével az illető megye és Vajdaság tartomány jövőbeni együttműködési céljait konkretizáló szándéknyilatkozatot írt alá Pásztor István és Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. Bács Kiskun megye közgyűlésének elnöke, Bányai Gábor és Pásztor István látta el kézjegyével a másik, a közös jégvédelmi rendszer kiépítését célzó szándéknyilatkozatot.

– Mielőtt aláírtuk ezt a két fontos a megállapodást, egy rövid, de rendkívül tartalmas megbeszélést folytattunk a megyei közgyűlések elnökeivel és az Európai Integrációs Bizottsággal – nyilatkozta az aláírást követően Pásztor István. – Az a szándékunk, hogy az idén további lépéseket tegyünk az együttműködés területén partnereinkkel, akikkel már gyümölcsöző kapcsolataink vannak. Azért szólok többes számban, mert a vajdasági képviselők párthovatartozástól függetlenül egyazon véleményen vannak ebben a kérdésben – emelte ki a képviselőház elnöke.

Pásztor István az együttműködési lehetőségek széles körére hívta föl a figyelmet. Egyik ilyen terület a Duna–Körös–Maros–Tisza (DKMT) eurórégió keretében már működő partneri kapcsolat.

– Arról beszéltünk, hogy a jövőben úgy kell felújítani a DKMT eurórégió fejlesztési stratégiáját, hogy mindenki megtalálhassa benne a saját érdekeit. Ez azért is fontos feladat, mert március végén tartjuk a DKMT következő közgyűlését. A vajdasági képviselőháznak és a tartományi kormánynak együttes szándéka, hogy további ösztönzést adjanak a DKMT keretében zajló együttműködésnek – jegyezte meg Pásztor István.

Az infrastrukturális fejlesztés kérdései is szóba kerültek. A Tartományi Képviselőház elnöke szerint biztató, hogy a napokban közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának ötlete végre meg is valósulhasson. Hozzátette:

– Ennek keretében külön szerepet kaphat a mi közös, regionális vaúsfelújítási projektumunk, a Szabadka–Bácsalmás–Szeged–Baja vasútvonal. Ugyanacsak fontos lépés a határátkelők felújítása is, ez különösen vonatkozik a Szeged–Röszke határátkelőre. Jelentős eredmény, hogy talán már áprilisban sor kerülhet a Bácsszőlős és Ásotthalom közötti határátkelő megnyitására.

Magyar Anna, Csongrád megye közgyűlésének elnöke az európai uniós együttműködési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Szerbia integrációs törekvése egyik kínálkozó lehetősége az EGTC-együttműködés (európai területi együttműködési csoportosulás). Ehhez azonban szerb oldalon előzetesen ki kell alakítani az európai normákkal összehangolt jogszabályi kereteket.

Magyar Anna hangsúlyozta, hogy a szomszédos romániai Temes megyével már gyümölcsöző együttműködést folyik ezen a területen, s azt szeretnék, ha ezt minél előbb kiterjeszthetnék Vajdaságra is. Az együttműködés számos más területe is nyitva áll:

– Valóban úgy gondolom, hogy egymásra vagyunk utalva. Ha ránézünk a térképre, akkor nemcsak a határvonalat kell látnunk, amely elválasztja a két országot, hanem azt a földrajzi környezetet is, amelyben hasonló problémákkal kell megküzdenünk. A vízgazdálkodás kérdésköre, az elsivatagosodás problémája, illetve az egységes jégelhárítási rendszer kiépítésének lehetősége egyként érint bennünket – összegezte Magyar Anna.

Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke elmondta, hogy Magyarországon Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyék már megtették az első konkrét lépéseket a Duna–Tisza-közi homokhátság elsivatagosodása veszélyének megelőzésére. A magyar kormány 4,5 millió eurót szavatolt egy erre vonatkozó átfogó terv elkészítésére.

Az elképzelés szerint a Balaton vizét szállítanák a veszélyeztetett homokhátsági térségbe. A terv előreláthatólag egy éven belül elkészül. Bányai Gábor szerint ebbe a projektumba érintettsége okán Vajdaság is bekapcsolódhatna.

Bács-Kiskun megye integrációs ügyek területén a vajdasági szakemberek fölkészítésében is kész segítséget nyújtani.

– Szeretnénk átadni abbéli tapasztalatainkat, hogyan nem kell belépni az Európai Unióba! De azt is, hogy hogyan kell készíteni egy komoly, európai szintű gazdaságfejlesztési tervet Vajdaság számára – szögezte le Bányai Gábor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sáfrány Attila
Többi hír