Ugrás a tartalomra

Háromezer dinár támogatás tavaszi üzemanyag-vásárlásra

Április 1-je és május 31-e között adhatók át az Állami Kincstárigazgatóságon az idei tavaszi üzemanyag-támogatási igénylések, amelyek alapján a bejegyzett mezőgazdasági termelőknek hektáronként 3000 dinárt fizetnek vissza. Ugyanígy lesz ősszel is, 3000 dinár értékében jár üzemanyag-támogatás, jelentette be Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő hétfőn este Martonoson, a Magvetőnek, a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének soron következő élőújságán.

Az est vendége elmondta azt is, még nem lehet tudni, hogy a számlák mely dátumtól kezdve lesznek érvényesek, mert még mindig tart a beszerzési pályázat a gázolajat forgalmazó töltőállomások megválasztására. Hozzátette azt is, kormánykörökben olyan ígéretek hangzottak el, hogy a 6000 dináros területalapú támogatások kifizetését is hamarosan megkezdik.

Varga Attila, a Magvető szerkesztője a mezőgazdaságot érintő aktuális kérdésekről beszélt, az országos D2-es gázolajhiányról, az élelmiszerbotrányokról, a vajdasági termőföldek kiárusításáról. Mint kifejtette, a gázolajat az állam európai uniós követelményként kívánja kivonni a forgalomból, és ezzel újfent a gazdák sorsát keseríti, holott számos, szintén uniós elvárást évek óta nem teljesít. Ide sorolható a vagyon-visszaszármaztatás, a monopóliumok elleni harc, az állami referens laboratórium működtetése, amelyre napjainkban felettébb szükség lenne.

A laboratórium nemléte miatt külföldön derítik ki, hogy minőségileg kifogásolható a szerbiai termék, és ha nem is küldik vissza, de mindenképp rossz hírét keltik. Hogy valóban gond van-e a minőséggel, nem tudhatjuk, amíg idehaza nem működik egy megbízható állami laboratórium, melynek hivatalos vizsgálati eredményei biztonságot nyújthatnak a termelőknek.

A martonosi termelők azt róják fel az államnak, hogy egységes, egyenértékű nyugdíjat kap az a földművesnyugdíjas is aki 15, és az is, aki 35 évig fizette a nyugdíjbiztosítást.

Fremond Árpád válaszában elmondta a földművesnyugdíjak körüli problematika összetett kérdés, és ezen a mezőgazdasági minisztérium egyedül nem tud változtatni. A kérdésbe beleszólása lenne még négy minisztériumnak is, és szükség lenne a kormány szándékára és széles körű politikai akaratra is, hogy változás következzen be.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kocsi Zoltán
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen