Ugrás a tartalomra

Három új lehetőség a községeknek

A pályázatok összértéke több mint félmilliárd dinár

Március elején új pályázati lehetőségekkel állt elő a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. A vajdasági önkormányzatok számára meghirdetett pályázatok összértéke több mint 500 millió dinár.

Ótott Róbert mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy három nagy témakör köré épülnek a legújabb pályázatok: a határutak és rázóköves bekötőutak rendezését, valamint felújítását, az illegális szemétlerakók eltávolítását állami mezőgazdasági földterületekről és az ivóvíz és szennyvízrendszerek kiépítésének és felújításának támogatását tűzte ki célul a titkárság.

– A határutak és rázóköves bekötőutak rendezésére, ugyanúgy mint a tavaly, 190 millió dinár áll az önkormányzatok rendelkezésére. Egy község legfeljebb ezen a pályázaton 20 millió dinárt nyerhet el, ami az elszámolható költségeknek a 40 százalékát teheti ki. A maradék hatvan százalékot pedig maguknak az önkormányzatoknak kell fedezniük a költségvetésükből. Ez a lehetőség a települések főbb útjait átszelő határutaknak a zúzottkővel, aszfalttal és rázókővel való befedését és rendezését segíti elő. Ennek köszönhetően a gazdák gyorsabban, költséghatékonyabban juthatnak a parcelláikra, emellett a rázókövek nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a közlekedésbiztonság is javuljon – mondta Ótott Róbert.

A másik fontos pályázat célja az illegális szemétlerakók eltávolítása az állami mezőgazdasági földterületekről.

– Az idén 15 millió dináros keretösszegünk van erre a célra. Önkormányzatonként legfeljebb hárommillió dinárt tudunk odaítélni, ami az elszámolható költségeknek a 30 százalékát teszi ki. A többit az önkormányzatnak kell állniuk – mondta a titkárhelyettes.

Hozzátette, hogy az önkormányzatokban sikeresen működő mezőőrszolgálatok révén csökkenhet a szemétkupacok száma a vajdasági termőföldeken.

A köztulajdonban lévő ivóvízhálózat és a nagy szennyvízrendszerek kiépítésére és felújítására vonatkozó pályázat összértéke 300 millió dinár.

– A vízhálózatokra 250 millió dinárt, a szennyvízhálózat kiépítésére és felújítására pedig 50 millió dinárt irányozott elő a tartomány. Az előbbi pályázat keretében az önkormányzatok legfeljebb 20 millió dinárt nyerhetnek, ami a projekt értékének mintegy 70 százalékát teszi ki. Így az önkormányzatok 30 százalékos önrésszel vesznek részt. A szennyvízelvezető rendszerre vonatkozó támogatás 50 millió dináros keretéből egy önkormányzat legfeljebb 10 millió dinárra pályázhat, vagyis a projektumnak az 50 százalékára – tudtuk meg Ótott Róberttől.

Egy-egy önkormányzat legfeljebb három projekttel jelentkezhet, vagyis két vízhálózatra vonatkozó és egy szennyvízrendszer támogatására szolgáló projekttel. A támogatás célja, hogy a vajdasági háztartások számára mind szélesebb körben elérhetővé váljon a tiszta ivóvíz és a biztonságos szennyvízelvezetés és tisztítás. A mezőgazdasági titkárság a támogatásokkal javítani szeretne a falvak lakosságának életminőségén, és gátat állítana a nagyvárosokba való migrációnak.

Kiemelte, hogy a kutak fúrását és felszerelését, valamint a víz minőségének javítására szolgáló berendezések beszerzését és kiépítését, a pumpaállomások és a víz tisztítására szolgáló felszereléseknek és létesítményeknek a kialakítását egyaránt magába foglalja e támogatási lehetőség.

Az önkormányzatok képviselői hétfőtől március 28-ig jelentkezhetnek az eszközökért. A községek a szerződés aláírását követő harminc napon belül kötelesek elindítani a közbeszerzési folyamatot, az elnyert támogatás összegét pedig október 31-ig kell felhasználniuk. A pályázatok részletei megtalálhatók a titkárság honlapján: www.psp.vojvodina.gov.rs

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról