Ugrás a tartalomra

Három párt alakít kormányt Vajdaságban

A Tartományi Képviselőház tagjai várhatóan a szerda délelőtt kezdődő ülésen hoznak döntést az új kormány összetételéről
Mára már bizonyossá vált, hogy a Szerbiai Szocialista Párt nem lesz tagja a tartományi kormánytöbbségnek, miután a Demokrata Párt helyett a Szerb Haladó Pártot választotta köztársasági szinten. Az sem számított azonban mindeddig bizonyosnak, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga része lesz-e az új vezetőségnek. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a Magyar Szónak kedden arról számolt be, hogy a jelenlegi állás szerint hárompárti lesz a tartományi kormánytöbbség.

– Voltaképpen két ülést tartunk meg ezen a napon. Az első ülésen a tartományi önigazgatásról szóló döntés módosítása kerül majd elfogadására, mely egyben előfeltétele annak, hogy az ezt követően sorra kerülő második ülésen meg lehessen választani az új tartományi kormányt, ki lehessen nevezni annak tagjait. A jelenlegi állás szerint tizenegy titkársága lesz a kormánynak, ez a szám és a titkárságok struktúrája megfelel azoknak a koalíciós tárgyalásoknak, amelyeket Bojan Pajtić leendő kormányfő folytatott, illetve folytat. Ezek szerint, továbbra is feltételesen mondom, a kormányt a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alkotja majd – tudtuk meg Pásztor Istvántól.

A VMSZ irányítása alatt a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság marad továbbra is – mondta el a párt elnöke. Arról számolt be, hogy a megbeszéltekkel összhangban a VSZL irányítja majd az ifjúsági és sporttitkárságot, valamint a művelődési és tájékoztatási titkárságot, a többi titkárság élére pedig demokrata káder kerül.

– A kormány megválasztása előtt alkalmunk nyílik majd arra, hogy meghallgassuk a programot is, melyhez a leendő vajdasági vezetőség igazodni kíván, s a vitát követően egészen biztos, hogy meg fogjuk választani mind a kormányfőt, mind pedig a kormányt – nyilatkozta lapunknak Pásztor.

Mint ismeretes, a kétfordulós tartományi választásokon a DP szerezte meg a legnagyobb számú mandátumot, a 120 képviselői hely közül 58 illeti meg a pártot. A haladók 23, a szocialisták körüli koalíció 12, a liga 10, a VMSZ 7, a Szerb Radikális Párt 5, a Szerbiai Demokrata Párt 4, a Liberális Demokrata Párt pedig 1 helyet szerzett. A Tartományi Képviselőház alakuló ülését június 22-én tartották meg, melyen Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét választották meg a parlament új elnökévé.

Magyar Szó

Többi hír