Ugrás a tartalomra

Hamarosan csökkenhet a Krivaja szennyezettsége

Még mindig iszonyatos bűzt áraszt a Krivaja folyó, azonban csökkenhet szennyezettsége a tervek szerint az elkövetkező időszakban.

Egy erre vonatkozó cselekvési tervet dolgoztak ki Topolyán. Hamarosan megkezdik egy korszerű szennyvíztisztító kiépítését is. Egyebek mellett erről tárgyalt ma Topolyán és Kishegyesen tett látogatása során Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.

A tartományi képviselőház, valamint a vajdasági kormány elnöke rövid megbeszélést folytatott a topolyai és környékbeli vállalkozókkal, ezt követően pedig bemutatták azt a cselekvési tervet, amit a Krivaja szennyezettségének csökkentésére dolgoztak ki, Cinkler Rudolf nyugalmazott vízügyi mérnök vezetésével.

Cinkler Rudolf, a cselekvési terv ötletgazdája, Topolya: „A lényege az, hogy az alaptörvények alapján, a vízjogi törvény, környezetvédelmi törvény, kommunális törvény és más rendeletek alapján kötelezik a szennyezőket, hogy záros határidőn belül megoldják teljes mértékben a szennyvíz összegyűjtését, levezetését, szennyvíztisztítását, és a vízbefogadókba való bebocsátását.”

A tartományi tisztségviselők meglátogatták a jövőben kiépülő topolyai szennyvíztisztító helyszínét is, az úgynevezett Juhász-hídnál.

Topolya község területén egyelőre csak Bácskossuthfalván működik szennyvíztisztító. Most Topolyán, egy új, korszerű szennyvíztisztító berendezés kiépítését kezdik meg majd még az idén, ami várhatóan három év alatt elkészül és 2020-ig beüzemelik.

Ezzel jelentősen csökkenhet majd a Krivaja szennyezettsége. Ide vezetik majd el a közeli Bajsa háztartási szennyvizét is - mondta Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Most az előszámlázott költség az 350 millió, a tervezett költségeket pedig napokon belül megtudjuk és annak a függvényében fogjuk az eszközöket előlátni.”

Az elsődleges cél mindenképpen az ipari szennyezés felszámolása, hiszen elviselhetetlen a bűz a Krivaja mentén és borzalmas a látvány is. Pásztor István és Igor Mirović a Kishegyes központján is áthaladó és iszonyatos szagot árasztó patakot átszelő hídon találkoztak Marko Lazićtyal, Kishegyes polgármesterével. A Tartományi Képviselőház elnöke szerint azonnal hozzá kell látni a hulladékvizek tisztításához. A kishegyesi egyébként 250 millió dinárba kerül majd.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez az alapfeltétele annak, hogy megszűnjön a Krivaja folyamatos szennyezése. Azt követően pedig magával a mederrel és magával a folyóval tudunk majd foglalkozni. Van itt még egy fontos dolog és a mai napnak ez is egy tartalma volt, hogy Topolya tekintetében három olyan céggel is tárgyaltunk, akik jelentős szennyezői a Krivajának.”

Nekik el kell készíteniük az általuk kibocsátott hulladékvíz tisztításának tervét. Ezek felépítését is támogatni fogja a tartomány - ígérte Igor Mirović.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Ez egy többéves munka lesz, amit közösen valósítunk meg és nemcsak a víztisztító berendezések kiépítésére vonatkozik, hanem a másodlagos szennyvízhálózat, a központi kollektorok építésére és a Krivaja medrének megtisztítására is, hogy elérjük azokat a standardokat, amiket szeretnénk. ”

A tartományi kormány elnöke hozzátette: szeptemberig véglegesítik a projektdokumentációt, ezt követően munkához látnak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír