Ugrás a tartalomra

Hajnal Jenő: Egységes hálóba lehet majd összefogni a vajdasági magyar tájékoztatást

Nyelvek a digitális jövőben címmel tartottak kétnapos konferenciát Újvidéken. Az előadások célja a nemzeti közösségi nyelveken készült és terjesztett médiatartalmak elemzése volt az új környezetben.

A tanácskozáson Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója arra próbált rámutatni, hogy nem csak az anyagi háttér biztosítására kell összpontosítani a nemzeti közösségi média esetében.Szerinte ennek a sikere három fontos dologból áll: az identitásból, az integrációból és az innovációból.

„Nekünk nagyon fontos az, hogy a kisebbségi szerkesztőségekben tudatosítjuk azt, hogy ha nem vagyunk készek fejlődni, akkor lemondunk tulajdonképpen a saját kisebbségi tájékoztatási jogainkról.

Nekünk minden pillanatban tudatosítani kell azt, hogy a digitális világ nemcsak azt jelenti, hogy digitális műsorszórás, hanem azt, hogy digitális világban próbálunk meg gondolkodni.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen elmondta, hogy egy olyan esély, egy olyan pillanat következik, amelyben a vajdasági magyar tájékoztatást egy egységes hálóba lehet majd összefogni.

„Egy vajdasági magyar médiaközpont kialakítása azt fogja lehetővé tenni, hogy a rádiózás, a televíziózás, az internetes információ átadása, a tájékoztatás együtt lehetővé tegye, hogy a többségi társadalom felé is eljussanak az információk, a hírek, de ugyanakkor ez a tájékoztatás nem egy bezárt, kizárólag a közösségünkre kell hogy korlátozódjon, hanem a közszolgálatiságnak az elveit is kell, hogy kövesse.”

A tanácskozáson részt vettek a szerbiai és a vajdasági közszolgálati média újságírói, valamint médiatársulatok és -iskolák előadói és egyetemistái.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír