You are here

42 millió dinár támogatást hagytak jóvá.

150 vajdasági gazda írt alá támogatási szerződést a tartományi mezőgazdasági titkársággal. A titkárság ebben a körben 42 millió dinárral járul hozzá a kisgazdaságok fejlesztéséhez, a termelés hatékonyságának növeléséhez. Első ízben a szövetkezetek is pályázhattak.

Öntözőrendszerek kiépítésére, a jégvédelmi háló beszerzésére, valamint a mini feldolgozó üzemek felszerelésére lehetett pályázni. A szanádi Szabó Rékáék a töktermelésre és feldolgozására alapozzák gazdaságukat. Húsz hektáron termelnek, és minden támogatás fontos számukra. „Mint fiatal vállalkozó, örülök, hogy én is részt vehettem a pályázaton, édesapám a tökszárítással szeretne foglalkozni és a tökmosással. Sikerült nyernem egy tökmosó berendezést.”

Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok, amelyek megtizedelhetik a szabad ég alatt termesztett növényeket. A jégvédelmi háló jó választást jelent a gyümölcsészek számára, de a fagykárok ellen is védekezni kell. A titkárság első ízben erre is adott eszközöket – mondta Ótott Róbert, titkárhelyettes. „Főleg a szőlőskertek, gyümölcsösök tulajdonosai tudtak erre pályázni, de meg kell mondani, hogy nem csak ezekre az eszközökre, hanem oszlopokra, kerítésekre is tudtak pályázni, mert ez fontos magának a szőlőskertnek vagy a gyümölcsösnek a telepítéséhez.”

A titkárság őszi kiírásában a földműves szövetkezetek is benyújthatták igénylésüket. Ez azért fontos, mert így arra ösztönözhetik a fiatal gazdálkodókat, hogy fogjanak össze, közösen ugyanis hatékonyabban gazdálkodhatnak, illetve versenyképesebbek lehetnek a piacon – mondták az illetékesek

 

Szerző: 
Pannon RTV