You are here

Elsősorban a helyi kistermelők érvényesülését, piacra jutását népszerűsíti. Igazi karácsonyi hangulatban kézműves termékeket, házi készítésű lekvárt, kalácsot és más finomságokat lehet vásárolni.

A gyerekek Betlehemes játékával kezdődtek a 2. Gazdanapok. Rengeteg kiállító és látogató is érkezett a rendezvényre.

Zentán novemberben zárult le a nemzetközi pálinkaverseny. Bilicki István 18 pálinkával nevezett be, serlegeket is kapott: „Maga a gyümölcstermés nagyon jó volt, de sajnos gyenge aromája volt a gyümölcsnek, a nagy melegek megfogták a héj alatti körkeringést, és nem a legaromásabbak a pálinkák.”

A zentai vásárra Magyarországról is érkeztek látogatók. Nagy Gézáné, látogató, Békéscsaba: „Hozzám nagyon közel állnak, különösen a mézeskalácsok, a díszítés, a karácsonyi, meg minden, ami helyi meg kézi termék.”

Az asztalokon egymás mellett különleges kézműves tárgyak, házi készítésű ételek és más különlegességek is sorakoztak. Bácskertesről a csili paprika–csokrokat sokan megcsodálták. Búbos Ilona, Bácskertes: „Meghívást kaptunk, és szívesen jöttünk. Mezőgazdasággal foglalkozunk, hobbiként indult nekem a csili paprikának a csokorkötése, amúgy is közel áll hozzám a virágkötészet, és a kellemes a hasznossal párosítottam.” A helyi termékek vására is nagy szerepet kapott a gazdanapokon. A Vajdasági Brand védjegynek is egyre nagyobb a jelentősége.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi Kamara illetékesei a vajdasági termékek Magyarországra juttatását tervezik. Varga Antal, elnökségi tag, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Magyarország: „Amik kis szériában készülnek, ezek Magyarországon például delikát üzlethálózatokban nagyon jól elhelyezhetőek lennének, és még egy többletárat is el lehetne érni azokhoz a termékekhez képest, amit a multik tömegtermelésben előállítanak és itt teljesen egyedi termékként van előállítva.”

A gazdanapokat a tartományi titkárság is támogatta. Ótott Róbert, tartormányi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Úgy véljük, hogy nagyban hozzájáruljanak ahhoz, hogy megőrizzük hagyományainak, hogy népszerűsítsük a mezőgazdaság fontosságát, a kézműves termékek fontosságát, és ez a rendezvény erre kiváló alkalmat biztosít.”

A Zentai Gazdanapok rendezvény folytatása a hagyományos téli kiállításnak, így létjogosultsága is van – mondta Sóti Ferenc, főszervező, a Zentai Gazdakör elnöke: „A házi termékeket, amit itt termelünk meg, itt adjuk el, ne hozzunk be külföldi ismeretlen alapanyagú akármilyen termékeket, inkább tudjuk, hogy kitől. A személyes kapcsolat a termelővel nagyon jó, és itt meg tudja venni, ami őt érdekli, és meg is tudja beszélni, hogyan készült.”

A kiállításon magbörzét is rendeztek, továbbá a legkisebbek a magvakból kreatív alkotásokat készíthettek, vagy akár a tortaversenyben jeleskedhettek.

 

Szerző: 
Pannon RTV