You are here

Hektáronként 4000 dinár minisztériumi támogatás. Ennyi jár a növénytermelőknek, amivel aligha fedik le a termelési költséget. A gazdák azt szeretnék, ha az agrártárca arányosabban osztaná el a kifizetéseket.  

A tavaszi vetés küszöbén felvetődik a kérdés, hogyan alakul majd az agrártámogatás és melyik haszonnövény szavatol nyereséget. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint, az agrárköltségvetés növekedése ellenére nem változik a területalapú támogatás nagysága. A növénytermelő gazdák úgy gondolják, ismét hátrányba kerülnek a versenyfutásban.

Nagy Attila, gazdálkodó, Kúla: „Mind nagyobbak és nagyobbak a kiadások hektáronként a termesztésben, és ha nem növekszik hamarosan a támogatások aránya, akkor ez nagyon negatívan fog hatni a termesztésre.”A mezőgazdasági miniszter szerint a területalapú támogatások nem hozták meg a várt eredményt. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Az eddigi területalapú támogatások az elemzések szerint eredménytelennek bizonyultak, nemcsak a kétszer 2000 dináros modell, hanem a 12 ezer dináros összeg is. Ennek inkább fogyasztói jellege volt, nem pedig termelést serkentő ereje.”

A minisztérium elképzelése szerint minden támogatást beruházásra kell fordítani a közép- és a kisgazdaságokon. A vajdasági bejegyzett gazdaságokat a tartományi mezőgazdasági titkárság is támogatja vissza nem térítendő támogatásokkal.

Ótott Róbert, titkárhelyettes, Tartományi Mezőgazdasági Titkárság: „A mezőgazdasági termelők az idei évben fél milliárd dinárral nagyobb támogatásra számíthatnak, mint a tavalyi évben, ami azt jelenti, hogy az ő számukra megjelentetett pályázatok összértéke 1,4 milliárd dinár, ezek a pályázatok február második felében jelennek meg a titkárságunk honlapján.”

A vajdasági kormány idén mezőgépvásárlásra és start up programokra is ad pénzt.

Szerző: 
Pannon RTV