Ugrás a tartalomra

Friss töpörtyűillat lengte be Palicsot

Húsznál is több üstben sült a töpörtyű a Hagyományok Téli Fesztiválján Palicson. A helyi termékek kiállítása is várta a látogatókat, akik élvezettel kóstolták a finomságokat ezen a hideg téli napon.

Friss tepertő, forralt bor, kürtös kalács és helyi termékek. A többi között ezek várták a Palicsra látogatókat a hagyományok téli fesztiválján. A szervezők szerint egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Sokan érkeztek, hogy bemutassák termékeiket.

Az érdeklődők leginkább a karácsonyi dekorációkat, aprósüteményeket keresték. A kézműves kiállítást 9. alkalommal szervezték meg. Ábrahám Csilla, elnök, Ludaspuszta Térségi Társulás: „A 210 négyzetméteres sátrunk, amit eddig használtunk éveken át, kicsinek bizonyult, mert 45 kiállító fért be a sátorba, de a sátor melletti területen is vannak még vagy tízen.”

Több üstben is sült a töpörtyű. Néhány óra, mire elkészült a finom étek. A jó töpörtyű titka a jó szalonna, de az sem mindegy, hogyan készítik. Lality József, Csantavér: „Én lassan szeretem sütni, jobban mondva, olvasztani. Nekünk a dédtatám úgy mondta valamikor, hogy olvasztani kell a zsírt, nem sütni. Nálunk ez a titka Csantavéren.”

Pesti Zoltán Magyarkanizsáról érkezett, hogy helyi termékeket kóstoljon:
„- Többször szoktunk kijönni, hogy megnézzük ezt az ünnepséget. Nagyon jó, nagyon tetszik.
- Kóstoltak is már?
- Igen. Nagyon finom. Vásároltunk is. Úgyhogy másik alkalommal is eljövünk.”

A fesztivált Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere nyitotta meg, aki szerint a fontos közösségépítő és hagyományápoló feladata is van. „Ennek egy közösségépítő jellege van, és a fontossága az, hogy a régi hagyományainkhoz visszatérjünk. Felelevenítsük a régi téli napokat, a tepertőfőzést és ennek egy verseny jelleget is biztosítsunk.”

A töpörtyűsütésre 21 csapat jelentkezett. A nagyszámú látogató nem csak a helyszínen kóstolhatta meg az gőzölgő finomságot, hanem haza is vihettek belőle.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV