Ugrás a tartalomra

Fremond: Veszélyes külföldieknek bérbe adni a termőterületeinket

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a külföldiek ne tudjanak mezőgazdasági területet sem vásárolni, sem pedig bérelni – jelentette ki Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéseket tett fel a parlament ülésén Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettesnek. Fremond Árpád kitért a szubvenciók kifizetésének befagyasztására, a termelők banki hitelei törlesztésének elhalasztására, valamint Szerbia és az Egyesült Arab Emírségek gazdasági együttműködésére. Az egyezmény szerint összesen 25 ezer hektáros mezőgazdasági földterületet bérelnek és szerelnek fel a legmodernebb eszközökkel, öntözőrendszerekkel. A pénzt az Arab Emírségek adja. Szerbia pedig éveken keresztül garantált mennyiségű terményt, kukoricát, búzát, húst, tejterméket szállít Ázsiába.

Fremond Árpád:„Óriási veszélye van ennek a megállapodásnak, hiszen láthatjuk, hogy a környező országokban is mindent megtesznek, hogy a külföldiek ne tudjanak termőföldet bérelni vagy vásárolni. Elmondtam azt, hogy pályáztatás nélkül termőföldet kiadni a jelenlegi termőföldről szóló törvény értelmében nem lehet, ezt tartsák tiszteletben. És a vagyonvissza-származtatás sem fejeződött be, és ezért is nagyon fontosnak tartjuk ezt a megállapodást.”

 

A miniszterelnök-helyettes elmondta, a támogatások kifizetése csak 48 órát szünetelt. Az arabokkal való megegyezést előnyösnek nevezte. Aleksandar Vučić: „Hiszek abban, hogy minden, amiről tárgyaltunk az Egyesült Arab Emírségekkel, Szerbia minden polgárának és az országnak is az érdeke.”

A banki hitelekkel kapcsolatban írásos választ ígért Aleksandar Vučić, legkorábban 10 nap múlva.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír