Ugrás a tartalomra

Fremond: A kormány vizsgálja ki a tejügyet!

Hónapok óta húzódik a szerbiai tejtermelők felvásárlási kálváriája. Az elégedetlen mezőgazdászok arra panaszkodnak, hogy a tejátvevő állomások minőségi vagy más okokra hivatkozva nem hajlandók átvenni a nyers tejet.

A kormány rendelete alapján hazai termelőktől 500 millió dinár értékben tejpor felvásárlása kezdődött meg, de ennek az érintettek szerint a terepen egyelőre kevés kézzelfogható eredménye van. Továbbra is több tejfelvásárló helyet zártak be.

Kishegyes és Topolya községben, valamint Szabadkán 6-tól 15 napra függesztette fel az Imlek az átvételt, indoklás nélkül. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője vizsgálat megindítását kéri Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági minisztertől. “Vizsgáljuk ki, hogy esetleg a tejgyár monopol helyzetben van- és esetleg visszaél-e a helyzettel, amivel rendelkezik. Úgy gondoljuk, hogy az államnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a saját termelőit megvédje és biztos vagyok benne, hogy az Európai Unióban, ha ilyen esetek történnének, ha a tejgyár nem szól időben és a tejfelvásárlás nem folytatódik, akkor annak meg lennének a következményei. Azt kértük a kormánytól, hogy reagáljon és tegyen még, úgy látjuk, hogy a tejpor felvásárlás nem elég, hanem egyéb intézkedésekre is szükség van… Reméljük, hogy a minisztérium illetékesei felveszik a kapcsolatot a tejgyárakkal és megoldásra tudnak jutni az elkövetkező időszakban, hiszen ez rengeteget jelentene a mezőgazdasági termelőinknek és főleg a kistermelőknek, akik csupán ebből a tevékenységből élnek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír