Ugrás a tartalomra

Folytatódik a zárda felújítása

ANYAORSZÁGI TÁMOGATÁSBÓL

A nagybecskereki leánykollégium műemlékjellegű épülete megfelel majd a legújabb kor követelményeinek is

A megkezdett öt nagy vajdasági magyar beruházás további finanszírozásáról döntött múlt szerdán Magyarország kormánya. A támogatásnak köszönve folytatódhat a nagybecskereki zárda épületének a felújítása is, amelybe átköltözik a Szathmáry Karolina leánykollégium, és a közép-bánáti magyarság közösségi életének a központja is lesz.

A Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. Épületük államosítása után csak a kápolna maradt a tulajdonukban. A közbeszédben zárdaként ismert épületben működött kórház, volt árvaház, majd középiskola. A lepusztult épület a visszaszármaztatása után a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került. Felújítását Magyarország kormánya támogatja.

– Egy előző kormánydöntés alapján ennek az épületnek a teljes körű felújítása elindult, azzal a szándékkal, hogy egyrészről a Nagybecskereken működő leánykollégium számára biztosítsunk normális működési föltételeket, ellátást, szállást, a bánáti elsősorban leánytanulók számára, akik Becskereken járnak középiskolába. Másodsorban pedig azért, hogy ennek az épületnek a keretein belül olyan kulturális tereket építsünk ki, ami lehetőséget teremt majd arra, hogy hosszútávon helye tudjon lenni nem csak a becskereki, hanem a közép-bánáti közösségi életnek is. Ennek a beruházásnak a befejezéséhez a tegnapi nap folyamán a kormány plusz háromszázhetvenmillió forintot hagyott jóvá. Amellett jóváhagyott még 120 millió forintot, annak érdekében, hogy az épületet teljes mértékben a rendeltetésének megfelelően be tudjuk bútorozni, föl tudjuk szerelni és meg tudjuk teremteni a föltételeit annak, hogy a becskereki magyar közösség birtokba vegye. Azt remélem, hogy ennek a pluszforrásnak köszönve az idei év folyamán ez a beruházás be fog fejeződni, közölte múlt csütörtökön Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A zárda felújítása az elmúlt év elején kezdődött meg. A tervezett munkálatoknak több mint a hatvan százalékát sikerült eddig elvégezni. Az épület a 19. század végén épült, az 1960-as években védelem alá helyezték. Ez azt jelenti, meg kell őrizni műemlékjellegét, az eredeti állapotát és értékeit.

– Megtörtént az épület szigetelése, ami az egyik legnagyobb munkálat volt. A falakat letisztították, új vakolatot kapott az épület. A külső homlokzaton visszaállították a díszítőelemeket. Az utcai homlokzat teljes egészében új festést kapott. Ami az eredetivel megegyező, hiszen megtaláltuk a régi festékrétegeket.

Új nyílászárók kerültek az épületre, szintén a régivel megegyező stílusban, fából, de hőszigetelő üvegekkel, hogy a mai kornak megfelelően funkcionáljanak majd. Megtörtént a teljes fűtési rendszer felújítása, az elektromos vezetékek cseréje, valamint kész a szellőzőrendszer a tetőtérben.

Az időjárási viszonyok miatt decemberben sajnos nem tudtuk folytatni olyan tempóban a kivitelezést, ahogy azt terveztük. De sikerült a tetőszerkezetet befejezni. Bezártuk az épületet. Így nem károsodott a hó miatt – nyilatkozta dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, a SPES alapítvány ügyvezetője. 

Az eddig elvégzett munkálatok azt mutatják, hogy az épület részben megtartja korábbi kinézetét, de megfelel majd a legújabb kor követelményeinek is. A napokban folytatódtak a belső munkálatok.

– Az újabb támogatásból sikerül majd teljes egészében felújítani az épületet és be is bútorozni azt. A munkálatok befejezését május végére tervezzük. Fennmaradt még az udvar rendezése, amit az időjárási viszonyok miatt nem volt lehetséges elvégezni. A Béga felőli kerítés megépítése is tervben van még, valamint a kápolnát is fel fogjuk újítani, kívülről, a homlokzatot, valamint a tetőszerkezetet. Magán az épületen maradtak még a belső munkálatok: a festés, a fürdőszobák felszerelése, a lámpák felszerelése, valamint az utcai homlokzaton maradt még egy részen festés, ami szintén nem történt meg a hideg miatt, mondja a szakember.

A tervek szerint az anyaországi támogatásból felújított épületbe költözik majd a Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégium, amelyben a túljelentkezés, valamint a helyszűke miatt az idén történt meg először az, hogy nem tudtak minden jelentkezőt felvenni. Ezért nagyon várják már, hogy átköltözhessenek a mostaninál kényelmesebb és tágasabb épületbe.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kecskés István
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok