Ugrás a tartalomra

A fiatalok jelentik a jövőt, a fiatalok jelentik Európát

19 országból mintegy 90 fiatal érkezett az Európai Régiók Közgyűlésének nyári akadémiájára Újvidékre. A rendezvény július 1-e és 5-e között zajlik a tartományi székvárosban.

A rendezvény a tapasztalatcsere és kapcsolatépítés szempontjából is fontos. A fiatalok előadásokon és műhelymunkákon fejthetik ki európai jövőképüket. Az OPENS program keretében pedig számos kreatív és szórakoztató tartalomban is részt vehetnek.

Vukašin Grozdanović, koordinátor, OPENS ifjúsági ernyőszervezet: „Politikai pártok, a régió, illetve a civil társadalom képviselői is jelen vannak itt. Együttesen tudunk beszélgetni a döntéshozókkal fontos témákról, amelyek meghatározzák majd Európa jövőjét. Mi, az OPENS szervezet is hozzájárulhatunk ehhez.”

Vajdaság 17 éve tagja az Európai Régiók Közgyűlésének. A nyári akadémiát második alkalommal szervezte meg a Tartományi Képviselőház. Andrew Gibson, alelnök, Európai Régiók Közgyűlése: „Mi egy határ nélküli környezetben vagyunk érdekeltek. Ez a tanácskozás az európai integrációs értékekről, az emberek összejöveteléről, a határokon túli együttműködésről szól. Valójában az új generációkról szól és én nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek.”

A vajdasági értékek bemutatása nemcsak a tartományban élő emberek számára lehet fontos, hanem európai példaként is szolgálhat – mondta el az eseményen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. „Nagyon tartalmas program áll a résztvevők előtt, amelyik nemcsak politikai jellegű. Arra is lehetőséget ad, hogy a szórakozáson túlmenően egy életszerű tapasztalatot szerezzenek arról milyen Vajdaságban élni, illetve milyen a vajdasági vendégszeretet, és milyenek az itteni emberek.”

A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy a nyári akadémiára érkezett fiatalok jobban megismerhetik Európa Ifjúsági Fővárosát, illetve ellátogathatnak a napokban Újvidéken tartandó OPENS Ifjúsági Idegenforgalmi Vásárra, valamint az Exit Fesztiválra is.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír