Ugrás a tartalomra

A fiatalok bíznak az ittmaradásban

Csantavér mintegy hatezer-ötszáz lakost számlál, ezzel a település a Délvidék legnagyobb magyarlakta faluja – mondja Földi Márta. A csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnökével a faluban tavaly történt beruházásokról, fejlesztésekről és eseményekről, valamint az idei tervekről beszélgettünk.

Az elvándorlás általános probléma Vajdaságban, szerencsére Csantavéren sok fiatal a szülőföldön való boldogulást választja, amit a helyi közösség közgyűlésének elnöke kedvező fejleményként értékelt. – Örvendetes, hogy számos csantavéri fiatal bízik az ittmaradásban, és a faluban képzeli el a jövőjét.

Ehhez nagyban hozzájárul a Magyar Kormány támogatása a Prosperitati Alapítvány pályázatain keresztül. Sok nyertes pályázat született. Nagyon sokat jelent a falunak a földvásárlás, a házvásárlás és egyéb termelőeszközök beszerzésének lehetősége. Az elmúlt évben huszonhat esküvő és ötvenhat keresztelő volt a faluban, ami valamivel több, mint 2017-ben volt. A növekvő tendencia biztató jel – mondta Földi Márta.

Az elmúlt év többek között a délutáni mentőszolgálat és az éjjeli orvosi ügyelet körül kialakult bonyodalmakról marad emlékezetes a csantavériek számára. – A helyi közösség munkájának egyik legnagyobb eredménye a 2018-as évben, hogy sikerült visszaállítani a régi rendszer szerint működő mentőszolgálatot és az éjjeli orvosi ügyeletet a helyi közösség területén.

Elfogadhatatlannak tartottuk a Szabadkai Egészségház azon döntését, mely szerint 2018. március 1-vel kezdődően a helyi közösség területén megszűnt volna a délutáni mentőszolgálat és az éjjeli orvosi ügyelet. Nagyon sokat köszönhetünk többek között dr. Bagi Bojannak, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselőjének, aki szaktudásával sokban hozzájárult ahhoz, hogy rövid időn belül, március 9-én visszaálljon a régi rendszer. Óriási munka van ebben, és csak az érzi ezt, aki falubeli – magyarázta Földi Márta.

A falu lakosságának kilencven százaléka mezőgazdasággal foglalkozik. Ezért Földi Márta szerint a helyi közösség egyik legfontosabb feladata a földműveléssel kapcsolatos lehetőségek felkutatása és a polgárok tájékoztatása azokról. Ezt a célt szolgálta az elmúlt év elején megtartott lakossági fórum, amelyet a VMSZ és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közösen szervezett.

A lakossági fórum vendége volt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a Köztársasági Mezőgazdasági Bizottság alelnöke, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, akik a mezőgazdaságot érintő aktuális témákról, és az IPARD pályázati lehetőségekről beszéltek. Az érdeklődők azonban nem csak a lakossági fórumokon tájékozódhatnak. Faragó Erika, Csantavér falugazdásza a Termelők Klubjában várja az érdeklődőket minden kedden és csütörtökön.

A csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke az elmúlt év infrastrukturális beruházásait is ismertette:– Két peremtelepülési utcát tettünk járhatóbbá. A Kis és a Moša Pijade utcában aszfalttörmeléket szórtak le hétszáz méter hosszú és három méter széles útszakaszon, ahol csapadékos időjárás esetén a mentők, tűzoltók és a lakosok a gödrös hepehupás utcákban csak nehezen tudtak közlekedni.
 
Az aszfalttörmeléket a Szerbia Útjai Közvállalat adományozta Szabadka városának.
 
A határutak, mezőgazdasági mellékutak zúzott kővel történő leszórása is állandó jelleggel terveink között szerepel, tavaly az Egység, a II. Szőlősor kritikus szakaszai és a Nikola Tesla utca kerültek sorra. A helyi közösség kritikus utcáiban az útszegélyek eligazítása, valamint a vízelvezető árkok tisztítása zajlott a Topolyai és a Szenttamási úton, a Kanizsai utca folytatásában a Róbert sor felé, valamint a Május 1-je, a Bolmáni, az Ady Endre és a JNA utcákban. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál sikeresen pályáztunk, és százezer dinárt nyertünk kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésékre.
 
Így hamarosan lecseréljük, illetve pótoljuk a hiányzó táblákat, többek között az Állomás téren, a Bajmoki, a Dózsa I, II, III, IV és a Vajdaság utcában. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően augusztus 10-étől a helyi közösség területén három közmunkás kapott munkát négy hónapra falunk környezetének rendezésére.
A Gebi vállalat ehhez akciót szervezett, a dolgozók a vállalat munkagépeivel alapos takarítást végeztek, fákat, bokrokat nyestek meg. A közös munka eredménye, hogy sokkal átláthatóbbá vált az út Visnjevác és Csantavér között – mondta Földi Márta.

Csantavér mindennapjait nem csak a három közmunkás teszi könnyebbé. A falu területén működő mezőőr-szolgálatnak köszönhetően a helyi közösségbe beérkező panaszok száma érezhetően csökkent. A falugondnok harminchat rászoruló idős embernek segít a ház körüli munkában, gyógyszerbeszerzésben, de igény szerint gyógykezelésre is el tudja vinni a polgárokat.

– Minden évben az útpadkák tisztítását, az árkok kimélyítését állandó feladatunknak tartjuk, mert az a hozzáállásunk, hogy a meglévő értékeket meg kell őrizni, folyamatosan rendben kell tartani. A terveink között szerepel aszfaltozás, kerékpárút kiépítése, körforgalom és parkolóhelyek kialakítása, járdák javítása – nyilatkozta a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Patyi Szilárd
Többi hír