You are here

Támogatásokkal igyekszik megmenteni a vajdasági falvakat a tartományi kormány. Több programmal segíti a vidéket, támogatja az agráriummal foglalkozó családokat. Idén pedig első alkalommal a 18 és 40 év közötti fiatal gazdálkodók is jelentős támogatásban részesülhetnek.

35 újonnan bejegyzett gazdaságot tartanak számon a mezőgazdasági titkárságon. Az elmúlt egy évben főleg fiatalok és középiskolát, valamint egyetemet végzett szakmabeliek tették le voksukat az agrárium, az élelmiszer termelés mellett.

A birtok megalapozásában nagy segítséget jelentenek a startup programok. Töröcsik Zsolt, gazdálkodó, Dusanovó: „Ezt kihasználva most pályáztunk egy kilencven lovas traktorra. Reményeim szerint ezt arra tudjuk majd használni, hogy növeljük, folytassuk a gazdaságot és fejlesszük azt, amiért szüleink már megdolgoztak.”

A fiatal vállalkozók a növénytermeléshez szükséges mező- és erőgépek vásárlását helyezték előnybe, új gépekkel ugyanis jobb és minőségibb a termelés – mondta Benák Tamás völgyesi gazdálkodó. Benák Tamás, gazdálkodó, Völgyes: „Vettünk egy húzatós V-tárcsát, illetve takarmány előkészítésére szolgáló berendezéseket. Ez hatalmas segítség időileg is, meg pénzügyileg is.”

A tartományi kormány első ízben írt ki pályázatot olyan 40 évnél fiatalabb gazdálkodók számára, akik 2016 január elseje után jegyeztették be birtokukat. Az érdeklődés felülmúlt minden várakozást. Ebben a körben 94 termelőnek 100 millió dinárt osztott ki a titkárság – mondta a tartományi mezőgazdasági titkárhelyes a Pannon RTV-nek Topolyán. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A 94 támogatottból 44 hölgy, és ha tovább bontjuk ezt az adatot, akkor a 94-ből szintén 44-en 25 évnél fiatalabb mezőgazdasági termelők.”

A fiatal gazdálkodók jövőre és az azt követő években is számíthatnak hasonló kiírásokra. Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár: „Ezzel a támogatással segítettünk a vajdasági vidéken élő fiatal termelőknek, hogy önállósodjanak, megalapozzák saját mezőgazdasági termelésüket, de természetesen az agrárpolitika, a kormány és a tartományi mezőgazdasági titkárság más támogatásai is a rendelkezésükre állnak.”

A startup programban egy-egy gazdaságnak 500 ezer és 1,2 millió dinár közötti összeget hagytak jóvá. A támogatás 75 százalékát azonnal, míg a fennmaradt 25 százalékot a program befejeztével utalják át a vállalkozóknak.

 

Szerző: 
Pannon RTV